AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se nakon histerije koja je stvorena u Hrvatskoj zbog mogćnosti da Aleksandar Vučić dođe u Zagreb na Konges Evropske narodne partije nameće pitanje kako će Hrvatska, kada 1. januara preuzme predsedavanje EU, uopšte moći da organizuje sastanke zvaničnika Zapadnog Balkana.

Dačić je rekao da neće ulaziti u odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja je vezana za stranačku funkciju i odlazak na skup u Zagreb gde će između ostalih biti i predstavnici Nove demokratije iz čijih reodova je i njegov današnji gost - šef grčke diplomatije Nikos Dendias.

- Ali i zbog poziva Vučiću u Hrvatskoj se stvara atmosfera histerije, tako da je Vučićeva odluka da ne ide potpuno logična, i ne bih da je komentarišem - rekao je Dačić novinarima upitan da li je Vučićeva odluka posledica novog zatezanja odnosa dve zemlje.

Šef srpske diplomatije ocenio je da je sama činjencica da se u Hrvatskoj stvorila histerija oko mogućeg odlaska predsendika Vučića na stranački skup u u Zagreb koji su oni želeli da organizuju pokazuje da nije reč o predizbornoj kampanji nego sistematskom stvaranju antisrpske kampanje.

- Postavljam pitanje - Hrvatska će 1. januara biti predsedavajuća EU kako će organizovati sastanak sa zvaničnicima Zapadnog Balkana ako ne mogu da organizuju ni ovaj stranački skup - rekao je Daičić i dodao da se zbog toga nameće pitanje "da li su sposobni za tako nešto ili nisu".

Dačić je naveo da takva situacija nije problem ni Vučića ni Srbije već pitajna da li je moguće da u Hrvatskoj može da se stvori takva atmosfera kakva nikada ne bi mogla da se stvori u Srbiji.

- Što puta smo rekli svi, na čelu sa Vučićem da želimo najbolje odnose sa Hrvatskom, da želimo da gledamo napred, da povučemo pouke iz prošlosti - rekao je Dačić.

#Hrvatska

#Ivica Dačić

#Politika

'