AKTUELNO

"Mini šengen" sigurno je dobra inicijativa za ceo Zapadni Balkan, ocenila je danas direktorka CEAS Jelena Milić na otvaranju konferencije "Prolazimo kroz zidove", koja se održava u okviru Sedme Beogradske NATO nedelje.

Ona je rekla da, u jeku nadmetanja globalnih sla i velikih izazova unutar EU i SAD, te hladnih tuševa oko izvesnosti proširenja EU, regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu dobija novi podsticaj zahvaljujući politčkom vođstvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame, iskazanom odlukama koju su doneli na nedavno održanom skupu u Ohridu.

"Olakšavanjem kretanja ljudi, roba i usluga i ujednačavanjem radnog i drugih zakonodavstava između naše tri zemlje, 'Mini šengen' zasigurno je dobra inicijativa za ceo Zapadni Ballkan. CEAS se nada da će joj se i ostale zemlje regiona pridružiti", poručila je Milić.

Ona je dodala da Prespanski sporazum, kojim je rešen decenijski spor Severne Makedonije i Grčke, predstavlja primer novih trendova koji prati Ohridski sastanak.

"Oni region predstavljaju u novom sve zaluženijem pozitivnom svetlu", poručila je Mlicih.

Ipak, ona je ocenila da nije dobro što nastavak dijaloga Beograda i Prištine kasni i pored, kako je naglasila, iskazane konstruktivnosti Srbije, zbog jednostranih akata Prištine i neispunjavanja ranije dogovorenog u dijalogu.

Ona je naglasila i da u još uvek loše trendove u regionu spada činjenica da vlast u BiH, više od godinu dana posle izbora, nije konstituisana.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Milić je rekla da je Srbija u poslednjih par godina značajno ojačala bilateralnu saradnju sa zemljama članicama NATO centralne i jugoistočne Evrope.

Pomocnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tačam Ildem rekao je da projekti Alijanse ukljucuju širok spektar ljudi i uticaja.

"Veoma je vazno angazovati partnere i saveznike, ali i konkurente kako bi bolje razumeli regionalnu i međunarodnu sredinu i na jasniji način objasnili ulogu koju Srbija i NATO igraju kako bi obezbedili mir i saradnju i unapredili živote svih građana", rekao je on.

#Jelena Milić

'