AKTUELNO

Odluka Gane da povuče priznanje samoproglašenog Kosova jeste veliki i konkretan uspeh državotvorne politike predsednika Aleksandra Vučića, i plod je strpljivog i samopregornog rada predsednika i njegovog tima, koji je doveo i do porasta ugleda i uticaja Srbije u svetu, kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

- Gana je 16. država koja je povukla odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i očekujemo da će biti još zemalja koje ce na isti način podržati našu principijelnu borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i poštovanje međunarodnog prava - izjavio je Đurić.

- Aleksandar Vučić, ranije kao predsednik Vlade, sada kao predsednik Republike, arhitekta je diplomatskog preokreta bez presedana, koji je rezultirao time da talasi priznavanja nezavisnosti takozvanog Kosova budu zamenjeni novim i novim povlačenjima priznavanja nezavisnosti Kosmeta. Kao direktor Kancelarije za KiM dugi niz godina svedok sam nebrojenih sastanaka i diplomatskih aktivnosti predsednika i vlade na ostvarivanju ovog cilja - otkriva Đurić.

Kako kaže, ključan uticaj na promenu međunarodne klime, kada je reč o odnosu prema statusu naše južne pokrajine, imala je "strateški planirana politika predsednika Aleksandra Vučića i njegova sposobnost da uspostavi odnos prijateljstva i poverenja sa nekim od najuticajnijih svetskih lidera".

- To je politika koja ne daje rezultate preko noći, ali je politika koja čini mogućim ono što se do samo pre nekoliko godina činilo nemogućim. Srbija će, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, nastaviti da se bori za istovremeni ekonomski razvoj, demokratizaciju i zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa, i, ako se po jutru dan poznaje, nema razloga da ne očekujemo nove uspehe naše zemlje i naše državotvorne politike u međunarodnoj areni - zaključuje Đurić.

#Aleksandar Vučić

#Gana

#Kosovo

#Marko Đurić

'