AKTUELNO

Izborni panel za žalbe i predstavke naložio je da CIK ponovo prebroji 1.472 biračka mesta i da iz konačnih rezultata izbaci glasove koji su stigli iz Srbije.

Izborni panel za žalbe i predstavke saopštio je danas odluku o pritužbama političkih subjekata na konačne rezultate izbora od 6. oktobra, koje je Centralna izborna komisija objavila u četvrtak, 7. novembra.

Na osnovu te odluke, IPŽP je zatražio od CIK-a da ponovo broji 1472 biračka mesta, a takođe, na zahtev koalicije NISMA - Alijansa Novo Kosovo, Izborni panel za žalbe i predstavke je naložio CIK-u da iz konačnih rezultata isključi glasove koji dolaze iz Srbije, dok su 23 žalbe odbačene.

Takođe 25 žalbi je odbijeno kao neosnovano i jedna žalba je povučena.

Nakon te odluke IPŽP, u roku od 24 časa, nezadovoljne strane imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu Kosova, koji potom ima 72 sata da donese odluku o tim žalbama.

Izborni panel za žalbe i predstavke je primio 100 žalbi političkih subjekata, a najviše - 42. žalbe, od Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića.

Od kandidata za poslanike u Skupštini Kosova, žalbe su uložili Valjon Ramadani iz Samoopredeljenja i Mufera Šinik iz KDTP-a.

Nakon tog procesa, nezadovoljni mogu da se obrate Ustavnom sudu Kosova.

NISMA po poslednjim rezultatima, nije prešla izborni prag od pet odsto glasova.

#Bedžet Pacoli

#Fatmir Ljimaj

#Kosovo i Metohija

'