AKTUELNO

U četiri opštine na severu Kosova jutros su osvanuli bilbordi i plakate sa kojih je, u znak Dana primirja, upućena zahvalnost za milion i 300 hiljada Srba koji su za slobodu u Prvom svetskom ratu platili najveću cenu i položili svoj život.

Uz ljubičasti cvet Natalijine ramonde ispisano je „1 300 000 imena u jednom  - večna slava i hvala“.

Foto: kosovo-online.com

Primirje u Prvom svetskom ratu potpisano je na današnji dan 1918. godine između sila Antante i Nemačke, čime je okončan Prvi svetski rat.

Sporazum je potpisan u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bio je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Foto: kosovo-online.com

Dan primirja obeležava se svuda u svetu, a u Srbiji se praznuje od 2012. godine. U ovom ratu Srbi su podneli veliku žrtvu jer je poginulo oko milion i 300 hiljada građana što je u tom trenutku predstavljalo gotovo trećinu ukupnog srpskog stanovništva.

Simbol kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja je cvet Natalijine ramonde, koji ima višestruku simboliku i rečito govori o srpskom narodu i iskušenjima kroz koja je prošao, a naziv je dobio po kraljici Nataliji Obrenović.

Foto: kosovo-online.com

Taj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks, jer se dešava da se potpuno osuši i ponovo iznikne.

Foto: kosovo-online.com

Uz cvet Natalijine ramonde u amblemu kojim Srbija obeležava Dan primirja, a koji su osmislili sadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i aktuelni ambasador Srbije u Adis Abebi Aleksandar Ristić, nalaze se i dve zelene trake koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice.

#Dan primirja

#Kosovo

'