AKTUELNO

Republika Gana povukla je priznanje Kosova i Metohije, o čemu je notom obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Gana je 16. država koja je članica UN, a koja je donela odluku o povlačenju priznanja Kosova. Albanci sa KiM u više navrata demantovali su da postoje povlačenja priznanja, ali zvaničnici Srbije su predstavljanjem dokumenata zemalja koje su povukle priznanje demantovali političke predstavnike Albanaca iz južne srpske pokrajine.

Kosovski Albanci pokušaće ponovo da izmanipulišu javnost time što će ponoviti jednu od svojih laži. Međutim, Pink.rs ekskluzivno donosi dokument o odluci Gane da povuče priznanje Kosova.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je naše navode.

"Republika Gana postala je 16. država, članica Ujedinjenih nacija, koja je povukla priznanje Kosova. Zvanično smo obavešteni da vlada Republike Gane smatra da je njena odluka iz 2012. godine da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije bila preuranjena i da je to priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa predstavljalo kršenje Helsinškog dogovora, kao i fundamentalno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", izjavio je Dačić, i dodao:

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

"Izražavamo zahvalnost vladi Republike Gane zbog ove odluke, koja je utemeljena na međunarodnom pravu, povelji Ujedinjenih nacija, kao i činjenici da je u toku proces čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, koji Gana podržava.

"Odluka vlade Republike Gane da povuče priznanje Kosova i Metohije još jedna je potvrda naše politike traženja rešenja kroz dijalog i kompromis, uz neizostavno učešće Srbije u tom procesu. Jednostrana rešenja nisu put ka miru i stabilizaciji prilika, što je i vlada Republike Gane potvrdila ovom odlukom", rekao je ministar.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Kako je saopšteno, očekuje da će ova odluka ohrabriti i neke druge članice UN da preispitaju svoje odluke i povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

"Republika Gana je najveća država koja je do sada povukla priznanje Kosova i Metohije i njena odluka je veoma važna u međunarodnim okvirima, imajući u vidu veličinu i politički uticaj te zemlje. Tu odluku doživljavamo i kao izraz prijateljstva prema Republici Srbiji, koje vuče korene još iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanosti, jer su među osnivačima Pokreta bili i predsednici Tito i Nkrumah", izjavio je Dačić.

#Gana

#Ivica Dačić

'