AKTUELNO

U studiju TV Pink bili su Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, ministar finansija Siniša Mali i Ratko Dmitrović, novinar.

Voditeljka Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama i večeras je birala najvažniju objavu nedelje na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu.

Gledaoci su u toku emisije mogli da glasaju za predloge na fejsbuk stranici Hit tvit, i na tviter nalogu hit_tvit. Takođe, gledaoci su u toku emisije mogli da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

Ministar Siniša Mali na početku emisije rekao je da od 1. januara kreće povećanje penzija i minimalca.

- To je potvrda ekonomskih rezultata koje smo ostvarili. Mi smo upravo isplatili jednokratnu pomoć penzionerima, povećali plate medicinarima. Treću godinu zaredom imamo suficitom u budžetu – kazao je Mali i dodao da nezaposlenost pada, kao i javni dug.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo pravo da sanjamo veće snove. Radujem se novom investicionom planu. Izdvajamo 500 miliona evra za gradnju stanova za mlade bračne parove. – rekao je Mali i istakao da ništa ne bi moglo da bude urađeno da nije bilo teških reformi.

- Mi govorimo o povećanju u realnim osnovama. Nismo zadovoljni, hoćemo još više – naglasio je Mali.

Milić se osvrnula na novo oružje koje je nabavila Vojska Srbije i rekla da je potrebno paziti na sankcije SAD.

- Kao neko ko se zalaže da Srbija postigne kompromis sa Kosovom smatram da bi za Srbiju bilo kontraproduktivno da na neki način provocira Ameriku - kazala je Milić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dmitrović je rekao da je potrebno da se zna odakle su i čije su nevladine organizacije.

- Potrebno je da zakon odredi njihovu poziciju, da se sve zakonski upakuje - naveo je Dmitrović.

Predlog broj 1 - Zid

Dmitrović je komentarišući ovu temu i reči predsednika Francuske Emanuela Makrona rekao da je Francuska nekoliko godina bila van NATO-a i da se ni on nije odrekao "ružnog čeda" Kosova.

Odgovarajući na pitanje da li je NATO mrtav Milić kaže da to nikako nije slučaj i da Alijansa nije na putu da nestane.

Kako kaže, teroristički napadi koje je doživela Francuska opravdavaju Makronov strah i to što je rekao u intervjuu.

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar Mali kaže da se retko čuje da zapadni lideri govore o problemima u svom dvorištu, što je Makron uradio.

- Svet je postao multipolaran, više nemate jednog policajca. Nisam siguran da Evropa ima lidera, ali Makron se profiliše kao takav. Ja sam za to da se mi bavimo našim interesima, našom ekonomijom. Makron se pokazao kao prijatelj Srbije. Svi smo bili ponosni kada je na srpskom pričao na Kalemegdanu. Mislim da je sastanak predsednika Vučića sa Makronom jako važan - rekao je Mali.

Predlog broj 2 - Koridor

Komentarišući otvaranje Istočnog kraka Koridora 10 ministar Mali kaže da ovaj događaj najbolje ilustruje rezultate Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodaje da je u poslednje vreme izgrađeno preko 300 kilometara auto-puteva, što donosi nove fabrike i investicije

- Novi auto-putevi spajaju ljude, dovode nove investitore. Mi smo došli u situaciju da višedecenijske snove ostvarimo. To nam daje za pravo da sanjamo velike snove - kazao je Mali i dodao da zbog otvaranja auto-puta Srbija privlači najviše stranih direktnih investicija.

- Kada pričate sa investitorima, oni kažu da hoće auto-puteve, da hoće brže prelaske granica, zato je značajan sastanak u Ohridu - naglasio je Mali i istakao da je značajno da mladi ne odlaze iz zemlje i da treba gledati u budućnost.

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar Mali ističe da je zona slobodne trgovine značajna i za Evropsku uniju i dodaje da je "Mali Šengen" značajan za ceo region.

Mali je naglasio da je Srbija na evropskom putu i da "Mali Šengen" nije nekakva uteha nego da smo, kako kaže, zajedno jači.

Milić kaže da je strateška poruka Borisova koji je rekao da se ovim krakom ostvara put ka Crnom moru.

Kako kaže, značaj Crnog mora je sve veći i ono će imati sve veći ekonomski značaj, a kvalitet napada opozicije je sve gori.

Dmitrović je govoreći o napadima na "Mali Šengen" rekao da je besmislica što neki to povezuju sa stvaranjem nove Jugoslavije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je izuzetno značajno. Ovo je jedna od šansi da neko ko ima nameru da ode iz Beograda ili nekog većeg grada na selo može brže da stigne do nekog centra. Opozicija će da, kada bi plata bila 1.000 evra kaže da to nije dobro - kazao je Dmitrović.

Predlog broj 3 - General

Ploča koja će biti postavljena, u okviru kasarne, komandantu brigade JNA Mladenu Bratiću, koji je bio u Vukovaru, podigla je prašinu u hrvatskim medijima, a Dmitrović kaže da je u Vukovaru sve počelo kada su ubijani Srbi.

- Marin Vidić Bili dolazi u Vukovar da vidi o čemu se radi i on šalje dramatičan izveštaj u kojem kaže da je strašno i da Merčep ponovi uvodi ustaštvo. Tada počinje intenzivan napad na kasarnu i tek nakon toga JNA kreće sa intervencijom - kazao je Dmitrović i dodao da su to činjenice.

Milić se nadovezala rekavši da je to deo činjenica i da nije sve tako, da je u redu braniti kasarnu, ali da nije u redu ubijati civile.

- Kosor me je tu najviše iznervirala - rekla je Milić i dodala da se ustaštvo povampiruje u Hrvatskoj.

Mali je izjavio da je to deo predizborne kampanje u Hrvatskoj.

- Oni kao da nemaju neku drugu temu, za razliku od nas koji gledamo da se regionalno povežemo. Mislim da je crno-belo vreme gde su Srbi stalno bili loši, a Hrvati dobri, prošlo. Ne može ta spomen ploča da se uporedi sa Budakom, sa spomen pločom u Jasenovcu koju su uklonili - kazao je Mali.

Kako kaže, u snimanju filma o Jasenovcu za koji je Srbija izdvojila novac vidi se naš stav, a ministarka kulture Hrvatske rekla je da se deo filma neće snimati tamo i dodaje da mladi odlaze iz te zemlje.

- Mi treba da se bavimo sobom, ekonomijom, platama, penzijama - istakao je Mali.

Predlog broj 4 - Prolaz

Milić kaže da opozicija nema nikakvu politiku i da su se navrzli na pojedine teme.

Ministar Mali se osvrnuo na pitanje o doktoratu i istakao da bi posle svega što je prošao najradije pocepao taj doktorat i dodao da se nada da će Odbor za etiku imati dovoljno snage da donese objektivnu odluku o njegovom doktoratu, bez pritiska opozicije.

- Dobio sam nagradu za najbolji diplomski rad, zatim magistrirao, dobio nagradu za najbolji magistarski rad...Onda sam gledao da mi je taj doktor bio logičan sled svega - kazao je Mali i dodao da oni koji ga napadaju kažu da je plagirao doktorat jer nekih šest odsto u radu nije dobro citirano i istakao da je već nekoliko stručnih komisija potvrdilo da je on dobar.

- Meni je važan moj rad i šta građani misle. Imate ogroman pritisak na ljude koji odlučuju o doktoratu i Đilasa i Trifunovića i mislim da ne mogu da donesu objektivnu odluku. Meni su važni rezultati i moj rad - naglasio je ministar Mali i dodao da mu ne bi bio problem da napiše novi doktorat.

Foto: TV Pink Printscreen

Mali kaže da je jedini cilj okupljanja oko Javnog servisa bio da se izazove incident.

- To je politika mržnje, usmerena da izazove incident. Tu nema ništa dobro za građane Srbije - kazao je Mali i ističe da radi za budućnost Srbije.

Dmitrović je rekao da je mučna situacija u kojoj se Mali našao i to zbog političkog motiva.

- Naizgled svako može da se bavi politikom, međutim uspešan političar mora da raspolaže raznim znanjima i talentom. Ne može predsednik Srbije i vladajuća stranka da požele bolju opoziciju od postojeće kojima je jedina ideja da sačekaju predsednika ispred Javnog servisa. Oni kada su počeli proteste su bili na oko 17 odsto, a sada su na oko 9 - naglasio je Dmitrović.

Predlog broj 5 - Gluma

Dmitrović je komentarišući ovaj predlog rekao da je neka vrsta pomodarstva ostala da glumci treba da budu uz neke liberalne stranke.

- Ovde je ostalo nejasno da li je glumce angažovao Pejaković ili opština, ako je režiser onda je njihov postupak u redu, ali ako ih je angažovala opština onda njihov postupak nije u redu. Mislim da je to tačka nesporazuma ovde, ali da beogradski glumci beže od nacionalnog predznaka je tačno - smatra Dmitrović.

Milić kaže da nije mnogo ispratila ovaj slučaj i dodaje da sve to nije ništa novo.

Mali je rekao da nije u detalje pratio šta se dešavalo, ali da je taj događaj skrenuo pažnju sa proslave Mitrovdana.

- Nisam siguran šta se tamo dešavalo, ne znam ko je kriv i ko nije kriv i ne bih voleo da komentarišem - kazao je Mali.

Gosti Hit tvita glasali su za sledeće predloge:

Dmitrović je glasao za predlog broj 2 - Koridor.

Milić je glasala za predlog broj 1 i istakla da se nada da će biti dobri razgovori predsednika Vučića i predsenika Makrona.

Ministar Mali je glasao za predlog broj 2 i poželeo građanima Srbije još kilometara auto-puta.

Mali je dodao i da će od 1. januara biti povećan minimalac za tačno 3.000 dinara.

Foto: TV Pink Printscreen

U emisiju su se uključili i gledaoci koji su glasali:

Katarina iz Kruševca glasala je za predlog broj 2.

Maja iz Sombora glasala je za predlog broj 2.

Gledateljka iz Surdulice glasala je za predlog broj 3.

Goran iz Kruševca glasao je za predlog broj 4.

#Hit Tvit

'