AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Pink da su sa Severnom Makedonijom i Albanijom dogovorene veoma dobre i važne stvari koje će značajno unaprediti investicioni ambijent.

Vučić je eksluzivo za Pink naglasio da su on i premijeri druge dve zemlje odlučni da "guraju" napred ono što je dobro za građane bez obzira na pritiske.

Prvi konkretni koraci ka unapređenoj regionalnoj saradnji

Samo mesec dana od pokretanje inicijative za uspostavljenje regiona bez barijera, za slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala između Srbije, Severne Makedonije i Albanije naziru se prvi konkretni koraci u tom smeru, koje su juče u Ohridu dogovorili predsednik Aleksandar Vučić i premijeri Edi Rama I Zoran Zaev.

Na Orhidu je u toku dvodnevni trilateralni sastanak lidera zapadnog Balkana na kome učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama.  

- Mi to zovemo unapređenom, regionalnom saradnjom. Znam da većini ljudi ne znači mnogo, jer ne mogu da vide konkretnu korist za sebe. Nismo se bavili politkom, bavili smo se probelima običnih građana – kazao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama razgovaraće danas i sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija.

Tri zemlje rade poštuju pravila EU, samo da ovog puta rade sami

- Uzeli smo sudbinu u svoje ruke. Sami se dogovaramo, a da budem iskren ide nam odlično, mnogo lakše nego kada smo imali posrednike – rekao je Vučić i dodao da se ne boji pritisaka na Srbiju.

Liderima tri zemlje trebalo bi da se pridruže i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, dok će Crnu Goru, koja ima rezerve prema ovoj inicijativi, predstavljati ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

- Podrška iz SAD je stigla i hvala im na tome. Ovo je zansovano na slobodi protoka robe, usluga, kapitalai i ljudi, na ove četiri slobode počiva kojima počiva EU – rekao je Vučić i dodao da ne postoji način da se napadne ova inicijativa i najavio da će se u Draču dogovoriti o novim stvarima koje se tiču ove ekonomske regionalne saradnje.

U svakom trenutku će moći da se prevozi roba od Beograda do Tirane i od Tirane do Beograd

Predsednik Vučić je rekao da je toliko očigledno kakave prednosti ovakva saradnja nudi:

- Mi smo na par sastanaka doneli više odluka nego u proteklih šest - sedam. Bavili smo se problemima običnih građana – rekao je Vučić i dodao:

- U svakom trenutku će moći da se prevozi roba od Beograda do Tirane i od Tirane do Beograd. To će dramatično da smanji operativne troškove. Odmah krećemo u realizaciju toga da radne dozvole iz Srbije važe i u Albaniji i u Makedoniji - rekao je Vučić i dodao da se na taj način ubrzava protok ljudi, kao i da se pravi velika privlačnost za strane investicije.

Vučić se osvrnuo na podršku koju Srbija ima od predsednika Francuske, Emanuela Makrona:

- Pre svega sam zahvalan predsedniku Makronu. Danas cela Evropa priča o Emanuelu Makronu i krenula je opšta hajka na njega u kojoj Srbija neće da učestvuje. On nam je omogućio kupovinu jednog sofisticiranom naoružanja ''Mistral''. Njegove ideje ja ne bih nipodaštavao kao što to drugi rade – rekao je Vučić i dodao da će od njega tražiti podršku.

Prema rečima predsednika Vučića, ako dobijemo tu vrstu podrške pod Emanuela Makrona, ekonomsku saradnju u regionu neće biti moguće srušiti.

#Aleksandar Vučić

'