AKTUELNO

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev saopštio je večeras da je najavljeni marš "Samoopredeljenja" u Albaniji, na Dan zastave Albanije, "prst u oko čitavom miroljubivom svetu i šamar svim pacifistima u demokratskoj Evropi".

- To će biti parada povampirenja mračne prošlosti, a Kurti na ovaj način, po sistemu kuvanja žabe, priprema međunarodnu javnost na nasilnu prekompoziciju Zapadnog Balkana - ocenio je Kozarev, saopštila je Kancelarija za KiM.

On je istakao da svima mora biti jasno da zastava Albanije, pod kojom Kurti prima strane diplomate, nije dekorativni predmet, već simbol velikoalbanske ideologije, čiji cilj može biti ostvaren samo ratom i krvoprolićem.

- Kurti, poput nacista 30-ih godina prošlog veka, korak po korak priprema javnost na predstojeće događaje, koristeći ravnodušnost i ambivalentnost međunarodnih centara moći i multilateralnih institucija - ukazao je Kozarev.

On je istakao da oni koji se pitaju da li je najstrašnije stradanje u istoriji sveta bilo moguće izbeći da se delovalo pravovremeno, treba da nauče istorijsku lekciju i izbegnu ponavljanje fatalnih grešaka iz prošlosti.

- Kurtiju i njegovom fašističkom projektu se mora odlučno stati na put dok ne bude prekasno - poručio je Kozarev.

Pokret Samoopredeljenje u Albaniji najavilo je ranije danas da će u Tirani 28. novembra, na Dan zastave, organizovati "Marš za jedinstvo".

Predviđeno je da marš krene iz centra Tirane do spomenika komandantu bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ademu Jašariju.

#Aljbin Kurti

#Dušan Kozarev

'