AKTUELNO

Ministri spoljnih poslova Srbije i Indije Ivica Dačić i Subramanjam Đaišankar ocenili su danas u Beogradu da su odnosi dve zemlje tradicionlano dobri, istakavši da njihovi zvaničnici ne moraju da zovu jedni druge za podršku jer se ona podrazumeva.

"Ne da možemo da racunamo na Indiju, nego, kako mi je rekao prijatelj, ne moramo da ga zovemo, oni će uvek glasati u skladu s našim interesima", rekao je Dačić novinarima posle sastanka.

On je podsetio na tradicionalno dobre odnose dve zemlje još iz vremena Pokreta nesvrstanih, kao i na potrebu da se ti odnosi u svim segmentima razvijaju bez obzira na nesrazmeru u veličini Srbije i Indije.

I šef indijske diplomatije rekao da između dve zemlje na međunarodnoj sceni postoji velika podrška.

"Ne pitamo jedni druge, instiktvno se podržavamo kada je reč o međunarodnoj sceni, ili o izborima u međunarodnim organizacijama", rekao je Đaišankar.

Dačih je istakao da je Srbija zbog svega toga, uključujući podršku Indije za KiM, veoma zahvalna Indiji.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIĆ

"Podrška Indije je za nas od kapitalnog značaja, ne samo što je to jedna od najvećih zemalja na svetu, po broju stanovnika druga, ona je najbrža rastuća ekonomija na svetu i veoma nam je vazno što Indija ima razumevanje na nase problem i nas principijeli stav o teritrojanom suverenitetu i integritetu" rekao je Dačić i podsetio da Srbija ima isti takav odnos prema Kašmiru.

"Kada su naši prijatelji u pitanju, naši stavovi su uvek na bazi poštovanja teriitorijanog integriteta i nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemlja, što uključuje i sva sporna pitanja, kao što je i pitanje Kašmira", rekao je istakao.

Dačić je naveo da je indijskim kolegom razgovrao je i o trgovini i razvoju ekonomskih odnosa, pri čemu su ocenili da na tom planu postoji veliki potencija, tako da se očekuje da bi već u narednih pet godina robna razmena mogla sa 180 miliona dolara da dostigne milijardu.

Šef indijske diplomatije ponovio je principijelnu poziciju po pitanju očuvanja teritorijanog integirteta i suverenitta Srbije i zahvalio za odnos prema Kašmiru.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIĆ

Ocenio je da je važno da se mnogo više unapredi saradnja u oblasti farmacije, IT i odbrane i najavio da će Indija biti prisutna na novosadskom sajmu poljoprivrede, da sledi forum Indija - Evropa.

"Vidimo da ste lideri ekonomskog rasta u regionu, indijski bizinis je zainteresovan za ulaganje u ovaj deo sveta, rekao je Đaišankar i ocenio da je ukidanje viza uticalo na porast turista, kao i da indijski filmovi koji se snimaju ovde, poput velikog hita "Uri", doprinosti da se promovišu lepote Srbije u Indiji.

Đaišankar je konferenciju za novinare završio rečima, vraćajući se na deo u kome je Dačić pričao o nesrazmeri između Srbije i Indije.

"Vi imate Đokovića, a to pravi prednost i te kakvu”, rekao je indijski ministar.

#Ivica Dačić

#Sastanak

#Subramanjam Đaišankar

'