AKTUELNO

Srbija nastavlja sa reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ženevi, gde je učestvovao na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma i istakao da od predstavnika svetskih centara političke moći nije mogao da dobije odgovor na pitanje kakva je budućnost našeg regiona.

Vučić je posle niza bilateralnih susreta naglasio da su danas od Evrope zatraženi odgovori kakva budućnost očekuje Zapadni Balkan.

- Mi ćemo da nastavimo reforme zbog naših građana i zbog naše budućnosti. Hoćemo da unapredimo našu ekonomiju. Želimo da nastavimo ubrzani rast. Mi ćemo zadržati naš rast na preko 3,6 odsto. Oni su za evro zonu smanjili sa 1,3 na 1,1 odsto - rekao je Vučić.

Predstavnici EU, kaže Vučić, nisu mogli da daju precizne i jasne odgovore kakva je budućnost našeg regiona.

- Kada pričaju o reformama, i pitate šta ako to uradimo, ne znaju da odgovore. Međutim, dobro je da su svi potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je novi susret za ponedeljak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koga će upitati ko može u Evropsku uniju.

Predsednik Vučić se još jednom zahvalio mađarskim prijateljima na podršci koju pružaju našoj zemlji.

Preneo je da je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto i danas bio apsolutno na srpskoj strani.

- Mađarska je na našoj strani i kada to nije lako. Rekao je pred svima da Srbija bolje štiti prava velikog broja pripadnika mađarske manjine, nego bilo koja zemlja EU. Svaka čast na tome i hvala našim priajteljima - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara naveo da je sinoć rekao da ga situacija u Evropi podseća na Stari Rim.

- Kada mislite da ste na vrhuncu moći, kad uživate u svojim kupatilima, u fontanama... onda ne primećujete koliko su neki drugi gladni, žedni, i koliko žele taj prostor i sve drugo - rekao je Vučić.

Kaže da ne razume sasvim stav EU da deset zemalja Evrozone navodno izdržava još 17 zemalja koje su danas u EU, pa samim tim to koriste kao argument da im nije potrebno još i četiri, pet ili šest zemlja sa Zapadnog Balkana.

- Taj koji ne vidi da smo mi jednako potrebni EU, koliko oni nama, taj ne razume dobro budućnost evropske politike - poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je još jednom istakao značaj otvaranja Istočnog kraka Koridora 10, što će svečano biti upriličeno sutra.

- Čestitam građanima Srbije na novim kilometrima auto-puta. Dolazi i Bojko Borisov, pokušaću da mu se obratim na Bugarskom. Razgovarao sam sa Zoranom Mihajlović i Zoranom Drobnjakom da do 1. decembra vožnja auto-putem bude besplatna. Ne može duže, moraju neke pare i u državnu kasu, tako da pozivam građane da iskoriste tu priliku i vide kako to izgleda - kazao je Vučić.

PRED SKUPŠTINOM DA UTVRDIMO POLITIKU ZEMLJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da razmišlja o tome da pred Narodnom skupštinom Srbije govori o svim aktuelnim spoljnopolitičkim okolnostima i pitanjima, sa ciljem da se uokviri i potvrdi politika vojne neutralnosti i evropskog puta Srbije.

- Ja se ponosim pozicijom Srbije, ja je ne krijem, svima kažem šta mislim. Dugo smo promišljali kakvu politiku da vodimo i razgovaraću sa Anom Brnabić da idemo u Skupštinu i da tamo razgovaramo o svim spoljopolitičkim okolnostima i o vojnoj neutralnosti, i da je potvrdimo i, o evropskom putu, i da i to potvrdimo - rekao je Vučić nakon skupa posvećenog Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

Kako kaže, tako bismo uokvirili ono što je naša politika i da to svuda s ponosom ističemo.

- Što bih se ja stideo saradnje s Kinom ili Rusijom? Zato što neko nešto ima protiv? Da mi drže predavanja oni koji su bili u Kini 15 puta i uložili milijarde, a ja bio tri puta manje i kod nas uloženo stotinu puta manje - rekao je Vučić.

Ističe da takvu politiku Srbija može da vodi.

- I najjači smo u svom stavu i opredeljenju i to će donositi dobre rezultate i u budućnosti - zaključio je Vučić.

ODNOSI SRBIJE I HRVATSKE BIĆE BOLJI U BUDUĆNOSTI

- Srbija će u budućnosti imati bolje odnose sa Hrvatskom, jer mi strateški nemamo razloga za sukobljavanje - izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je to što deo hrvatske javnosti problematizuje njegov mogući dolazak u Zagreb zapravo deo izborne kamanje.

- Kada krene izborna kampanja, najlakše je da poene dobijete ako kažete nešto protiv Vučića i Srbije. . . Meni to ne smeta - rekao je Vučić u Ženevi odgovarajući na pitanje novinara da prokometariše veliko interesovanje regionalnih medija za njegov mogući odlazak u Zagreb, na Kongres Evropske narodne partije (EPP).

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je ponovio da do tada ima "gust raspored" i da nije odlučeno, te prokomentarisao da će u slučaju da ode mediji "prodati veći primerak novina i da će biti zanimljivije ako on dođe tamo".

Na pitanje o izjavi bivše premijerke Hrvatske Jadranke Kosor da "Vučić nema šta da radi u Zagrebu", odgovorio je: "Zato je bivša".

Predsednik Vučić se osvrnuo i na pitanja medija o ploči koja će biti postavljena komandantu brigade JNA Mladenu Bratiću, koji je bio u Vukovaru, a koji, ističe, nije proglašen za ratnog zločinca.

- Pitaju stručnjaci mene o nekoj ploči, za koju ja nisam znao, a onda mi je Andrej Plenković rekao da se postavlja našem komandantu brigade ploča unutar kasarne. Oni su od toga napravili kao da je izbio treći svetski rat i da su samo oni žrtve. Pa oni imaju po celoj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miru Barešiću - kazao je Vučić.

Podsetio je da je Budak tražio da se trećina Srba poubija, trećina protera, a trećina bude prebačena u katoličanstvo, dok je Barešić sudski dokazan terorista i to ne po srpskim, već po švedskim sudovima.

#Aleksandar Vučić

#Televizija Pink

#Ženeva

'