AKTUELNO

Pokušaji manipulacije i krađe izbornih rezultata Srpske liste, na sreću, nisu prošli, a na sve načine predstavnici Prištine pokušavali su da u parlament uguraju neke druge liste, koje čak i nisu osvojile toliko glasova koliko ih je uzela SL.

Predsednica Centralne izborne komisije tzv. Kosova Valjdete Daka saopštila je juče da konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora možemo smatrati ovakvim: Srpska lista osvojila je više od šest odsto glasova, tako da ima svih 10 zagarantovanih poslaničkih mandata. 

Pokušaji manipulacije i krađe izbornih rezultata Srpske liste, na sreću, nisu prošli, a na sve načine predstavnici Prištine pokušavali su da u parlament uguraju neke druge liste, koje čak i nisu osvojile toliko glasova koliko ih je uzela SL.  

Prema rečima Srđana Popovića, gradonačelnika Gračanice i člana predsedništva Srpske liste, predstavnici Prištine od samog starta pokušali su da ospore briljantan rezultat SL na izborima i da nametnu druge lidere, uprkos tome što su dobili minoran broj glasova. 

- Sve je to izgledalo smešto i otišlo u krajnost, sve do toga da su u maskama i belim mantilima brojali glasove. Ipak, pokazalo se da volju srpskog naroda niko ne može da pokori, da narod veruje Srbiji i njenom predsedniku i da je rešen da ostane i opstane na svom ognjištu – kaže Popović za "Novo jutro". 

Foto: TV Pink Printscreen

Petar Petković iz Kancelarije za KiM kaže da je tokom trajanja kampanje, ali i posle nje, postojao ogroman pritisak, a da je "cela predstava imala za cilj da se unizi i poništi izborna volja sprskog naroda na KiM". 

Prištini nije pošlo za rukom da Rada Trajković, Nenad Rašić i Slobodan Petrović uđu u parlament i sa tih pozicija rade za interese albanskog naroda. Srpska lista ubedljivo je pobedila i juče na sastanku predstavnika Srpske liste sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem još jednom je podvučen značaj te pobede i koliko je bilo bitno da Srpska lista osvoji svih 10 mandata – kaže Petković za Pink.

Ističe da bi samo jedan mandat manje za Srpsku listu značio mandat za neke druge, preko kojih bi Aljbin Kurti mogao da formira vladu i institucije, radeći sve protiv interesa Srba. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Osvajanje 6,5 odsto i svih 10 mesta znak je da je Srpska lista jedini legitimni predstavnik srpskog naroda na KiM, te da samo ona može da da predstavnike za institucije. Srpska lista je brana otpora i odbrane srpskih interesa na KiM, što je juče na sastanku potvrđeno – kaže Petković. Dodaje da je kroz pet zaključaka sastanka podvučeno sledeće:

- Pod jedan: Srpska lista neće ulaziti u koalicije, niti će potpisivati bilo kakve sporazume, sve dok Priština na ravnopravan način ne tretira predstavnike Srpske liste. Pod dva: Nećemo dozvoliti da iko ponižava srpski narod, da osporava njegovu izbornu volju, te da Aljbin Kurti ili neko drugi određuje predstavnike Srba. Pod tri: U slučaju novih eventualnih pritisaka od strane Prištine, Srbi će se solidarno povući iz svih institucija i krenuće nenasilan otpor srpskog naroda. Pod četiri: Ukinuti takse od sto odsto, jer je prošlo godinu dana od kada su uvedene. Pod pet: Nastavljamo sa planom predsednika Aleksandra Vučića , pre svega investicionim ciklusom Vlade Srbije – kaže za Pink Petković.

#Novo jutro

#Petar Petković

#Srpska lista

'