AKTUELNO

Samo sa Zapadnim Balkanom kao njenim integralnim delom, Evropska unija može biti jedinstvena i kompletna, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas na 9. Sastanku predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe, o proširenju EU u Budimpešti.

Na skupu, koji je otvorio mađarski premijer Viktor Orban, usvojena je Izjava o,proširenju EU, kojom se, između ostalog, ističe potreba da se proces pristupanja zemalja koje su već u fazi pregovora učini dinamičnijim.

Predsednici parlamenata Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe izražavaju nadu da će,zajednički napori država članica EU, institucija EU i zemalja koje teže članstvu dovesti do proširenja Unije u predstojećim godinama. Oni su naglasili da pristupanje država Jugoistočne Evrope EU ne samo da ima uticaj na bezbednost, stabilnost i prosperitet ovog regiona, već i čitavog kontinenta.

Predsednica Skupštine Srbije je naglasila da, uprkos izazovima sa kojima se Unija suočava, nastavak politike proširenja ne sme biti doveden u pitanje.

Foto: Tanjug/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ ODELJENJE ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

"U suočavanju sa izazovima spolja i unutar EU, u nacionalnim politikama, reformskim procesima i efektima globalizacije, neophodna je dodatna posvećenost i upornost u sprovođenju ciljeva koji su u zajedničkom interesu, kao što proširenje nesumnjivo jeste. Samo na ovoj osnovi EU može da nastavi da bude zajednica zasnovana na vrednostima", naglasila je Gojković.

Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednice Skupštine, ona je istakla da tema skupa o budućnosti proširenja EU predstavlja jednu od najaktuelnijih tema danas i podsetila da je naš region već dugo uključen u procese evrointegracija, koji su važni za sprovođenje reformi, za stabilnost i saradnju, kao i da politika proširenja predstavlja jednu od najuspešnijih politika EU.

"Ti procesi su važan okvir u kome mi kao region posmatramo našu zajedničku,budućnost. Moglo bi se reći i da od budućnosti procesa proširenja u velikoj,meri zavisi kako će izgledati budućnost regiona, kao i budućnost EU", rekla je Gojković.

Ona je navela da smo svedoci zastoja u politici proširenja, u svetlu nedavnog,neotpočinjanja procesa pregovaranja o članstvu za Severnu Makedoniju i Albaniju, i opadanja dinamike procesa otvaranja pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Foto: Tanjug/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ ODELJENJE ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

"Zbog svega ovog postoji realno nezadovoljstvo naših građana i vlada, posebno imajući,u vidu da Srbija sprovodi veoma zahtevne reforme i aktivno učestvuje i daje svoj doprinos rešavanju izazova sa kojima se EU suočava, kao recimo u slučaju zalaganja Srbije u rešavanju migrantske krize", rekla je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije zahvalila je na podršci država susednih regiona Evrope, koje su članice EU politici proširenja:

"Zbog toga pozdravljamo konkretnu podršku perspektivama proširenja za Zapadni Balkan, koje dolaze od država Višegradske četvorke. Kao susedi, upućeni ste u našu,posvećenost reformskim procesima i naš doprinos".

#Budimpešta

#Maja Gojković

'