AKTUELNO

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić kaže da delovanje američkih specijalnih diplomata na Balkanu govori o jednom potcenjivačkom odnosu SAD prema Srbiji i njenoj državnosti i narodu.

- Mislim da je to velika greška – naveo je Miletić za Pink.

Kako je ukazao, Palmer je prvo okupio sve ambasadore regiona u Skoplju, da pokaže da je on ipak “tata” za diplomatiju na Balkanu i tako dobija na snazi. 

 - U Skoplju najavljuje neke sankcije Srbiji, onda na prostoru KiM okuplja Albance i priča im neke bajke kako će oni, ne znam šta sve, dobiti ako ukinu sankcije, a ovi grozomorni Srbi će samo klimnuti glavom. Pravi prvi prekršaj pravi u Skoplju, pa drugi u Prištini, gde govori o uzajamnom priznanju kao uslovu za ulazak u EU – istakao je Miletić.

On se pita ko je Pamer da određuje šta će EU raditi.

- Ako EU dozvoljava takav pristup jednog američkog diplomate u odnosu na ceo,sistem šta je EU onda? Neka se pokupe i neka idu svi kući. Zamislite taj diplomatski, skandal da on obećava i ukida ulazak u EU državama bez osnove i ovlašćenja, a niko iz EU ne reaguje – istakao je Miletić.

Prema njegovim rečima, Aljbin Kurti koji je dobio najviše glasova u Prištini nije ga ni saslušao. 

- Onda je okupio marginalne likove sa KiM koji su prodali veru srpskog naroda za,večeru, a sada se sprema da dođe u Beograd. Palmer je loš policajac, a Rik Grenel,treba da bude dobar za Srbiju i kontra Palmer će biti dobar policajac za Albance na KiM, a Grenel loš i sada će oni tako da se igraju – kazao je Miletić.

Kako je dodao, umesto tih igara potrebno je da ozbiljno razgovaramo, kao ozbiljne, države.

Palmer je, prema njegovim rečima, sa špijunskih romana, očigledno prešao na pisanje naučne fantastike. 

Foto: TV Pink Printscreen

Novinar Politike Aleksandar Apostolovski kaže da je Palmer zaista imao neobične izjave, te da je američki ambasador Entoni Godfri dobro objasnio neobičnu ulogu dvojice izaslanika. 

- Palmer, pisac špijunskih romana nastavlja staru američku politiku, dok je Rik,Grenel, Trampov čovek, simbolizuje uticaj Bele kuće na politiku u regionu – naveo je Apostolovski.

Dodao je da on ne bi mnogo obraćao pažnju na Palmerove izjave koje su deo njegove, fikcije i koloritne ličnosti. 

- Palemr i Grenel još uvek nisu zajedno došli, ni u Beograd, ni u Prištinu. U tome se mogu videti dve politike. Kvarenje odnosa sa Vašingtonom i dolivanje ulja na vatru nikako ne donosi dobro – dodao je Apostolovski.

Kako je dodao, Godfri, koji je želeo sa sebe da skine oreo diplomatskoj specijalca,,a zapravo je bio drugi čovek ambasade u Moskvu, što je sam vrh u američkoj,diplomatiji, jer rekao da bi za Ameriku idealno stanje bilo međusobno priznanje,nezavisnost, ali otvara mogućnost i dogovora između Beograda i Prištine. 

#Dejan Miletić

'