AKTUELNO

Većina dosadašnjih sporazuma i dogovora nije ispunjena od strane Prištine. Srbija se uvek držala dogovora, kazao je Čović za TV Pink.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer održao je juče govor pred kosovskim studentima u biblioteci "Pjeter Bogdani" u Prištini, u kome je naglasio neophodnost dogovora sa Srbijom. On je poručio i da Srbija neće moći da uđe u EU bez priznanja Kosova.

Govoreći o članstvu Zapadnog Balkana u EU, on je rekao da Srbija to pravo neće steći bez priznanja nezavisnosti Kosova.

Palmer je takođe poručio da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rešenja na Balkanu, i naglasio da rešavanje odnosa Kosova i Srbije ostaje strateški prioritet SAD. On je rekao i da njegova država podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom.

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za KiM kazao je u Novom jutru Pink televizije da je stav Amerike po pitanju dijaloga Beograda i Prištine konstanta.

- Ono što je Palmer juče rekao, to se nagađalo. On je želeo da bude jako eksluzivan pred studentima. Znam Palmera, on je inače jako smiren, sa dozom cinizma, svoju karijeru je gradio za vreme vlasti Demokratske stranke ovde, bio je u Srbiji, oženjen je Srpkinjom – kazao je Čović, ističući da je pred Srbijom teško vreme po pitanju raspetljavanja kosvoskog čvora.

Čović kaže da niko nije protiv dijaloga, niko nije za rat, ali kako naglašava dijalog znači dogovor da obe strane budu zadovoljne.

- Koliko je dijaloga bilo, sporazuma i ni jedan od njih, i pored toga što je upletena,međunarodna zajednica, nije pokazalo efekta. Većina nije sprovedeno od strane,Prištine, i pored toga što je to garantovao svet – dodao je Čović.

#Nebojša Čović

'