AKTUELNO

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da paljenje knjige Gorana Vesića pre svega nosi jednu duboko potcenjivačku nihilističku dimenziju.

"Bio je cilj da se čovek obezvredi, ne kao autor knjige, nego kao čovek. To je ono što je najgnusnije. Vi vidite te slike gde oni njega pokušavaju da jure, da ga zaplašuju, da slede logiku Jove Bakića – ’jurićemo ih po ulici...’", naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, bio je cilj da se čovek obezvredi, da se izazove incident i jednoj,u osnovi politički praznoj ideji da smisao koji bi podstakao neko šire,nezadovoljstvo.

"Provokacija je išla u pravcu da se izazove reakcija policije ili da dođe do neke,tuče, a pošto nije došlo do toga pokušali su da uspostave hegemoniju jedne,interpretacije koja kaže - SNS je orgnizovao čin paljenja knjige da bi kritiku,upućenu Vesiću neutralizovao, jer eto Vesića kritikuju neki politički varvari",,naveo je Vuk Stanković.

Kako je dodao, snimak paljenja knjige je direktno demistifikovao želju za određenom interpretacijom tog događaja.

Glavni i odgovorni urednik Antidota, Marko Matić kaže da, kada se govori o slobodi medija, ne postoji država u kojoj su podjednako zastupljene sve političke opcije. neke imaju veću neku manju težinu.

"Privatni mediji se uglavnom prilagođavaju nekim političkim opcijama, oni to,rade otvoreno – tako je u Americi, Britaniji...Od ključnog značaja jeste da su,svi medijski sadržaji dostupni građanima. U Srbiji su dostupni", naveo je,Matić.

On je ukazao da glavni kablovski operater ima više 55 odsto domaćinstava, a na,prvoj i drugoj poziciji su mediji koji ne da su proopozicioni nastrojeni, već,vode kampanju protiv ove vlasti.

Kako je napomenuo, imamo i dnevni list koji je opozicioni, a što nema veliki tiraž,je stvar tržišta. 

"Tvrdnje o nepristupačnosti medija i medijskoj nezastupljenosti su neosnovane. Sada,imamo pokušaje pravljenja medijske mećave, a to podrazumeva da se javno mnjenje,zaspe jednom vrstom interpretacije", naveo je Matić. 

#Dejan Vuk Stanković

#Marko Matić

'