AKTUELNO

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković Palma primio je danas u Jagodini delegaciju iz Turske u čijem sa sastavu su narodni poslanici turskog parlamenta vladajuće AK partije, gradonačelnik milionskog grada Osmangazija, predstavnik grada Inegola iz regije Bursa, privrednici i turski novinari. Na čelu delegacije iz Turske je narodni poslanik AK partije Husein Sahin.

- Nekada smo govorili došli su nam gosti iz Turske, a danas govorimo došli su nam prijatelji iz Turske - izjavio je danas predsednik Jeidnstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik, Dragan Marković Palma, obraćajući se delegaciji iz Turske.

- Želim da se zahvalim vašem predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na podršci koju pruža Srbiji. I zahvaljujući Erdoganu i politici koju vode i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, danas postoji mir na Balkanu. I mnogo su bolji odnosi sa Bosnom i Hercegovinom od kada se Erdogan uključio, nego ranijih godina - rekao je Marković i dodao:

- Ja lično, kao i država Srbija podržavamo borbu protiv terorizma koju vodi Turska i predsednik Erdogan. Danas su i Amerikanci shvatli da je Turska u pravu. Evropa ne gleda tako. Kada se nešto desi u Parizu ili Londonu, onda je to terorizam, a kada se isto dešava u Turskoj onda je to ekstremizam - kaže Marković.

Foto: Pink.rs.

Marković kaže da Srbija i Turska imaju mnogo toga zajedničkog, a da su jedno od toga evrointegracije obe države.

- Turska je dobila status kandidata za ulazak u Evropsku uniju 1995., a Srbija 2009. godine. Do danas su i jedna i druga država, od 35 poglavlja, otvorile po 16. I više neću reći da Evropska unija uslovlja Srbiju, već Evropska unija ucenjuje Srbiju, a siguran sam i Tursku. Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama je počelo da smeta što Srbija ekonomski jača, što nam je Rusija veliki prijatelj i što je Kina kupila dva giganta u Srbiji, Železaru Smedrevo i RTB Bor. Smeta im zato što kada ste ekonomski nezavisni onda ne može niko sa strane da vam naređuje šta ćete da radite - ocenio je Dragan Marković Palma.

- Njima smeta i zajednički projekat „Turski tok“, koji ide od Rusije, preko Crnog mora Turske, Bugarske, preko Srije do Mađarske i Austrije. Tim tokom naše zemlje će zaraditi pare od tranzita gasa i imati sigurno snabdevanjje gasom. Turska može nešto da realizuje za 5 dana, pa da Evropa shvati o čemu se radi. A to je da pusti svih 4 milona izbeglica iz Sirije, Avganistana i Iraka koliko ih ima u Turskoj i da svi odu u Nemačku i Veliku Britaniju. Onda bi i Evropa shvatila o čemu se radi - ocenio je Marković.

Foto: Pink.rs.

PALMA: TURSKA JE PRIJATELJ SRBIJI

- Srbija ima odlične usove za investitore. Jagodina ima veoma povoljne uslove za investitore. Mnogi su iz Evrope zaniteresovani za Srbiju i zbog ugovora o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom, Turskom i još nekim zemljama na istoku. Turska je prijatelj Srbije. Danas Turci koji žive u Zapadnoj Evrope, njih 95 posto, kada idu u Tursku prolaze preko Srbije, a ne preko Rumunije i to zbog novih autoputeva u Srbiji, što znači da u Srbiji postoji sigurnost i stabilnost. Jagodina je industrijski, turistički sportski i univerzitetski centar sa 12 smerova na fakultetima. Predlažem razmenu studenata između Jagodine i turskog grada Osmangazija u regiji Bursa, čiji je gradonačelnik takođe danas naš gost i da to bude početak saradnje između dva grada. Takođe, grad Jagodina će pokoniti gradu Osmangaziju 4 hektara u industrijskoj zoni sa kompletnom infrastrukturom, što podrazumeva, put, struju, vodu, kanalizaciju i gas, a na vama je da dovedete inevistore i postoji samo jedan naš uslov, a to je da 95 zaposlenih u tim fabrikama budu sa teritorije grada Jagodine - izjavio je Marković i zahvalio se Huseinu Sahinu na gostoprimstvu Ankari i Istanbulu, rekavši da je naša delegacija u Turskoj, marta prošle godine bila primljena na izuzetno visokom nivou.

HUSEIN SAHIN: HVALA SRBIJI NA PODRŠCI

- Želim da Vam se zahvalim na lepim rečima koje ste uputili našoj zemlji Turskoj. Predsednici Erdoan i Vučić dali su još jedan zamajac investitorima iz obe zemlje i postavili su kamen temeljac za autoput Beograd – Sarajevo. Ja sam veoma srećan što su naši predsednici prijatelji - rekao je šef turske delegacije, narodni poslanik vladajuće AK partije, Husein Sahin, koji je prošle godine bio domaćin srpskoj delegaciji na čelu sa Draganom Markovićem Palmom u poseti Ankari i Istanbulu.

- Cilj turske operacije na severu Sirije je da one koji su hteli da organizuju terorističke aktivnosti u Turskoj, da ih vratimo što dalje od naše zemlje. Želimo da isključimo sve terorističke aktivnosti i borimo se protiv terorizma. Dolazak američkog potpredsednika i ministra spoljnih poslova je pokazao da smo u pravu, kao i sastanak Erdogana sa Putinom u Sočiju par dana nakon toga. Svet sada uviđa ispravnu politiku Turske. Naš cilj je da se napravi mir i tampon zona od 30 kilometara, kako bi se u prvoj fazi milion izbeglica iz Sirije vratilo svojim kućama, a u drugoj fazi još milion. Ukupno 2 miliona ljudi da se vrati svojim kućama, to je naš cilj. Vama lično gospodine Markoviću i vašoj zemlji se zahvaljujemo što podržavate politiku Turske. U Turskoj imamo 4 miliona izbeglica. To je našu zemlju do sada koštalo 40 milijardi dolara, a niko iz sveta nam nije poslao ni 40 dolara. Evropa nam pravi određene probleme. Kada bi mi, kao što ste rekli, pustili sve te izbeglice da odu u Evropu teko onda bi videli u čemu je problem - rekao je Sahin.

HUSEIN SAHIN: PALMA JE JAK LIDER

- Gospodin Palma je veoma jak lider koji voli svoj grad,a kada počnete od svog grada, onda volite i svoju državu. Sve što radite, radite u korist vašeg grada, vaše države Srbije i u korist vaših građana i mi vam na tome čestitiamo. U Jagodini se vidi da je narod srećan i upravo i za to što ima pravog lidera. Smatram da ćemo i mi našim kontakom i dogovorom dati još jedan zamajac boljem odnosu Srbije i Turske - poručio je Sahin.

U delegaciji graada Jagodine bili su i i gradonačelnik Jagodine, Ratko Stevanović, načelnik Pomoravskog okruga, Goran Milosavljević, načelnik za prosvetu Pomoravskog okruga Života Starčević, kao i turski privrednici u Jagodini, Ozan Jelken i Ugur Binbaj.

U delegaciji Turske su narodni poslanici Husein Sahi, Mustafa Esgin i Zafer Isik, gradonačelnik Osmangazija Mustafa Dundar, njegov pomoćnik Hasan Husein Erdonmez, predsednik Privredne komore i Industrijske komore grada Inegola Javuz Ugurdag, direktor bolnice u Osmangaziju dr Omer Javuz Namli, privrednici Talha Ozis, Resit Eren i Zarif Alp, kao i turski novinari Gokhan Juksel i Melik Karlik. Tursku delegaciju će sutra u Beogradu primiti i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

#Dragan Marković Palma

'