AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra, 29. oktobra, u Briselu, sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkrom, a potom će biti i gost na radnoj večeri koju je šefica diplomatije EU Federika Mogerini organizovala za lidere sa Zapadnog Balkana.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine biće ključna tema razgovora i radne večere u Briselu, saznaje se iz sedišta EU.

Bilateralni sastanak Aleksandara Vučića i Žana Kloda Junkera počeće u 16 sati i 30 minuta u centralnoj zgradi Evropske komisije u Briselu, a očekuje se da će tokom sastanka biti reči o procesu evrointegracija Srbije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, te o perspektivi politike proširenja EU.

Odlazeći predsednik EK Žan Klod Junker 2017. godine prvi je predstavio radni okvir za Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom ulaska 2025. godine, a politika proširenja EU trenutno je blokirana zbog insistiranja Francuske na reformi celokupnog procesa.

Nakon sastanka sa Junkerom, predsednik Vučić prisustvovaće radnoj večeri koju je, kao oproštajnu, šefica EU diplomatije Federika Mogerini organizovala za lidere sa Zapadnog Balkana.

Dolazak na večeru potvrdio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kosovski predsednik Hašim Tači, kao i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

BiH će na večeri u Briselu predstavljati sva tri člana Predsedništva - Željko Komšić, Milorad Dodik i Šafik Džaferović. U pitanju je već radicionalan format u kome šefica EU diplomatije Federika Mogerini od 2107. godine okuplja lidere iz regiona.

Ovoga puta biće to i oproštajna večera obzirom na kraj mandata Federike Mogerini na mestu Viskoke predstavnice EU. Predviđeno je da se lideri okupe za stolom u 19:30 u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Iz Evropske komisije najavili su da će Mogerini sa liderima sa Zapadnog Balkna razmeniti viđenja situacije u regionu, razmotriti zajedničke izazove i sumirati šta je urađenom tokom njenog petogodišnjeg mandata.

Tokom radne večere razgovaraće se i o uslovima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u svetlu postizbornih rezultat na Kosovu, rečeno je Tanjugu u Briselu.

#Aleksandar Vučić

'