AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić susreo se danas sa novim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Entoni Godfrijem.

Šef diplomatije je poželeo dobrodošlicu novom američkom ambasadoru i puno uspeha na ličnom i profesionalnom planu tokom njegovog mandata u Republici Srbiji.

Tokom razgovora je izražena obostrana spremnost za nastavak rada u oblastima od zajedničkog interesa s ciljem osnaživanja odnosa dve zemlje, kao i za jačanjem konstruktivnog i dinamičnog političkog dijaloga.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Istaknuto je da bi trebalo nastaviti sa isticanjem pozitivnih primera istorijskog savezništva, poput prošlogodišnjeg obeležavanja stogodišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući, kao i drugih primera savezništva naše dve zemlje tokom dva svetska rata i, uopšte, kroz istoriju.

Nakon susreta, u Muzeju srpske diplomatije Ministarstva spoljnih poslova, ministar Dačić i ambasador Godfri svečano su položili američku zastavu koja se pre 100 godina, zajedno sa srpskom, vijorila na Beloj kući. To je, ujedno, bio prvi put da se zastava neke druge države vijorila na Beloj kući.

Šef srpske diplomatije je tom prilikom predstavio dokumenta koja simbolizuju neke od najznačajnijih momenata u zajedničkoj istoriji odnosa dveju zemalja, među kojima je i telegram koji je predsednik Vilson uputio predsedniku Vlade Nikoli Pašiću u kojem se izražava divljenje odvažnom srpskom narodu za herojstvo tokom Prvog svetskog rata.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

#Ivica Dačić

'