AKTUELNO

Kako kaže zamenik gradonačelnika Beogradam Đilas je 2011. planirao da uzme kredit od 179 miliona evra, sa kamatama od verovatno pet, šest ili sedam odsto, te da onda građani plaćaju 127 evra godišnje i da tako vraćaju kredit.

Ko o čemu, Dragan Đilas o krađi i poštenju, prokomentarisao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić Đilasove tvrdnje o tome da je izgradnja spalionice u Vinči “najveća pljačka u istoriji Srbije”.

Vesić je objasnio da je ceo proces u vezi za javno-privatnim partnerstvom za rešenje deponije Vinča, počeo 2007. godine, kada je, kaže, Đilas bio ministar u vladi Vojislava Koštunice i kada je na vladi glasao da počne taj proces.

Đilas je, dodao je Vesić, kao gradonačelnik Beograda 2011. godine predložio da se napravi javno-privatno partnerstvo za deponiju Vinča.

- I po njegovom predlogu svaka porodica je trebalo da plaća taksu od 127 evra godišnje. Za 30 godina svaku porodicu je hteo da zaduži u Beogradu za 3.800 evra. Tako je Đilas imao nameru da radi spalionicu na deponiji Vinča - naveo je Vesić.

On je rekao da je Đilas planirao da uzme kredit od 179 miliona evra, sa kamatama, kaže, od verovatno pet, šest ili sedam odsto, da onda građani plaćaju 127 evra godišnje i da tako vraća kredit.

- To može da se vidi iz dokumenata. Na njegov predlog je Skupština grada 2011. godine tu odluku usvojila - dodao je Vesić.

On ističe da aktuelna gradska vlast nije zadužila Beograd, već je pronašla partnera koji će da uloži svojih 330 miliona evra.

- Nismo opteretili građane, jer smo smanjili cenu grejanja i cenu naknade za odvoženje smeća, tako da građani neće plaćati nijedan dinar više račune nego ranije i neće biti opterećeni plaćanjem takse koju će uvesti grad, već će druge račune plaćati manje. U tome se vidi razlika između nas i njega - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je istakao da je Đilas sve što je danas rekao, mogao da kaže kao odbornik Skupštine grada, jer je gradski parlament dva puta raspravljao o JPP za Vinču.

Predsednik Stranke slobode i pravde i jedan od lidera SzS Dragan Đilas rekao je ranije danas da je izgradnja spalionice u Vinči “najveća pljačka u istoriji Srbije”, kao i da je od Beograđana “ukradeno 1,8 milijardi evra”, koliko tvrdi da ukupno košta spalionica.

On je naveo da umesto toga može, a što je predloženo, da se napravi spalionica uz ulaganje 179 miliona evra, pri čemu bi struja koja se proizvodi ostala vlasništvo grada, a sve bi se finansiralo kreditom EIB ili EBRD sa rokom otplate od 30 godina.

#Dragan Đilas

#Goran Vesić

'