AKTUELNO

Ministarka za evropske integracije Srbije podseća da odluka EU ne znači "apsolutno ne", te da će se ovo pitanje ponovo naći na stolu naredne godine. Ističe i da Srbija nije zlurada, te da se ne raduje ovoj odluci, a želju za napretkom regiona pokazao je predsednik Vučić svojom inicijativom o "Mini Šengenu".

Komentarišući eventualne posledice odbijanja EU da otpočne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, podsetila je na početak procesa pregovora Srbije, koji tada niko nije doživljavo kao udarac regionu i njegovoj budućnosti.

- Srbija je 2012. godine postala kandidat za članstvo, 2013. godine smo, nakon brojnih teških uslova, dobili datum za počinjanje pregovora, a zvanični pregovori počeli su u januaru 2014. Prva poglavlja otvorili smo u decembru 2015. Dakle, više od tri godine trajao je naš ulazak u pristupni proces, za koji se ne sećam da je na bilo koji način percipiran kao pretnja regionu, njegovoj stabilnosti ili budućnosti – kaže ministarka Joksimović i dodaje:

Ističe da “apsolutno ne” nije rečeno, ali i da je razočaranje koje je usledilo, posebno kod Severne Makedonije, razumljivo.

- Severna Makedonija uspela je da razreši i uradi mnogo toga teškog i očekivala je da će doći do razdvajanja paketa, odnosno da će samo ona dobiti datum, ali je očigledno većina zemalja EU percipirala da je ipak paket važan za stabilnost regiona. Srbija tu nije ni zlurada, niti se raduje, naprotiv, mi smo upravo inicijativom predsednika Aleksandra Vučića, tzv. “Malim Šengenom”, pokazali da nismo katastrofičari. Sada je pravi trenutak da se ceo region uspešno odupre narativu koji podrazumeva neobjašnjivu potrebu da smatramo ovaj deo Evrope centrom svih zlih kletvi, zlih sudbina, nesreća i nenapretka – kaže ministarka Joksimović.

Vučićevu inicijativu o “Malom Šengenu” ocenjuje kao vrlo važnu i podseća da je ona zasnovana na unutarregionalnoj saradnji, što je zapravo manir i instrument Evropske unije i nešto na čemu se temelji i nastanak ove zajednice. Podseća da je sve počelo od zemalja Beneluksa i njihove zajednice za ugalj i čelik, koja je postala temelj današnje Evropske unije. Osnova svega bila je i jeste sloboda protoka ideja, ljudi, kapitala, roba.

Foto: TV Pink Printscreen

- Predsednik je, preventivno, ovim mehanizmom pokazao da naš region nije katastrofičan i da ima svoju budućnost, ako svi nastupimo sa dobrim namerama i proaktivno – kaže ministarka.

Odluka EU o Severnoj Makedoniji i Albaniji ni na koji način ne bi smela da zadire u evropski put Srbije, ocenila je ministarka i izrazila očekivanje da bi do kraja godine Srbija mogla da otvori jedno, dva ili tri poglavlja u pristupnom procesu EU.

Joksimović je kazala da to zavisi od neformalnog izveštaja EU o stanju u oblasti implementacije reformi i obaveza iz Poglavlja 23 i 24, koji će biti završen u novembru, a prema kojem će se, kako je objasnila, zemlje EU opredeliti koliko će poglavlja biti otvoreno sa Srbijom.

- 'Srbija ima spremne pregovaračke pozicije i očekujem da se do kraja finskog predsedavanja EU održi međuvladina konferencija i da budu otvoreno jedno, dva ili tri poglavlja - rekla je Joksimović gostujući u Novom jutru TV Pink.

Na konstataciju da premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ceo Balkan stavlja u vizuru odluke EU, Joksimović je konstatovala da je postojalo nesaglasje u EU uz ocenu da su pojedine zemlje uveravale Severenu Makedoniju da će dobiti datum za počinjanje pregovora, ali da se ceo Balkan ne može stavljati u tu vizuru jer su najveće države Balkana - Rumunija, Bugarska i Grčka, već članice EU. minsitar je rekla da ne bi trebalo da pravimo paralelne svetove tamo gde ih nema i da je zajednički cilja da ostatak Balkana uđe u EU.

Ponovila je da odluka EU nije dobra i da Srbija žali zbog toga i želi iskrenu saradnju, kao i da našoj zemlji odgovara da svi napreduju i da ispunjavanju sve kriterijume koje je i Srbija morala da ispuni.

Istakla je da je važno da u narednih pola godine sve zemlje u regionu zajedno porade na tim kriterijumima i reformama i izrazila spremnost Srbije da pomogne zemljama kandidataima svojim iskustvom iz evropskih integracija.

Komentarišući izjave odlazećih predstavnika EU, Federike Mogerini i Zzan Kloda Junkera, da su mogući sukobi ukoliko Zapadni Balkan ne bude primljen u EU, Joksimović je navela da u tim ocenama nema zle namere, već da je njihov cilj bio da na viši nivo podignu razlog zbog kojeg je važno da ovaj region bude aktivan u procesu evropskih integracija.

- Ipak, upozoravanje na opasnosti pogoduje opasnostima. Ne treba da ignorišemo i stavljamo pod tepih probleme, ali ako ćemo stalno da 'zvonimo' na uzbunu, onda opasnostima to ide na ruku. Mislim da ovde ima važnijih i boljih ideja kao što je ''mali šengen'' koji ima političku i ekonomsku dimenziju - kaže ministarka.

Joksimović se osvrnula i na izveštaj analitičkog centra Evropskog parlamenta u kome se navodi je Srbija frustrirana zbog odluke o Skoplju i Tirani i da se sve više okreće Rusiji i Kini, ocenjujući da je to legitimno viđenje analitičkog centra EP ali i da Srbija nije frustrirana.

- Postoje frustrirani pojedinici, a ne zemlje i vlade, a Srbija nema razloga da bude frustrirana, mi smo visoko motivisani da uradimo sve u cilju napretka naše ekonomije, polotičke stabilizacije i boljeg života naših građana - kazala je ministar.

Komentarišući primedbe EU zbog saradnje Srbije sa Kinom i Rusikom, Joksimović je kazala da Srbija to radi zbog svojih građana i istovremeno ukazala da su pojedine zemlje EU, poput Nemačke i Holandije, prošle godine znatno povećala obim trgovinske razmene sa Rusijom i pored sankcija koje postoje.

Dodala je i da je za srpsku privredu značajan sporazum koji je Srbija potpisala sa Evroazijskom unijom.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je tržište od 183 miliona ljudi, ali ne treba ispustiti iz vida da EU ima tržište od 550 miliona potrošača - to građani treba da znaju. To ne znači da ne treba da potpisujemo takve sporazume, to je naše pravo dok ne uđemo u EU i to niko ne može da ospori ali važno je znati činjenice - naglasila je Joksimović.

Ministarka je precizirala i da Srbija više od 65% ukupne trgovinske razmene ostvaruje sa EU, a da sa Rusijom i Kinom ukupno imamo nešto više nega sa zemljama CEFTE. Ali ne zato što oni ili mi nećemo više, već zato što je to realnost naše ekonomije i prirodan okrenutost evropskom tržištu.

Upitana o izjavi specijalnog predstavnika SAD za Balkan, Metju Palmera, da je odluka EU loša i obeshrabrujuća i da će loše uticati na dijalog Beograda i Prištine i koji obećava evropsku perspektivu ako dođe do dogovora o KiM, Joksimović je ocenila da je reč o višeslojnoj politici SAD-a, EU, Rusije, pa i Kine.

- To su slojevi spoljnopolitičkih polazišta SAD-a, već i EU, Rusije pa i Kine, ekonomskih i geostrateških interesa. Naš evropski put je jasan, ali važno je da razumemo svet u kojem živimo, a mislim da vlada u sinergiji sa predsednikom Vučićem dobro promišljamo okolnosti i aktuleni trenutak, ali da nikad ne ispuštamo krajnji i stateški cilj, a to je Srbija u Evropi - rekla je Joksimović.

Ceo razgovor sa ministarkom Joksimović pogledajte u nastavku:

#Jadranka Joksimović

#Novo jutro

'