AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u Moskvu gde će u ime Srbije potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom i imati bilateralni sastanak sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

Brnabić je posetu počela obilaskom Inovacionog centra Skolkovo gde je Medvedev organizovao radni ručak za šefove delegacija učesnika sednice Evroazijskog međuvladinog saveta.

Posle obilaska Inovacionog centra Skolkovo, Brnabić će u Tehnoparku prisustvovati sednici Evroazijskog međuvladinog saveta u širem sastavu posle čega sledi potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Taj sporazum predviđa da će Srbija ubuduće moći da pod povlašćenim carinskim uslovima izvozi 99,5 odsto proizvoda na tržište Rusije, Belorusije, Jermenije, Kazahstana i Kirgistana, s ukupno 180 miliona ljudi.

Trgovina Srbije s pet zemalja Evroazijske ekonomske unije prošle godine je imala vrednost 3,4 milijarde dolara, pri čemu je izvoz bio 1,1 milijardu, a uvoz 2,3 milijarde. Do sada je Srbija imala sporazume o slobodnoj trgovini s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom.

Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Ti sporazumi će biti zamenjeni novim kojim će biti proširena lista proizvoda u bescarinskom režimu.

Na listi su i neograničene količine kozjeg i kravljeg sira, sve vrste voća i rakije takođe u neograničenim količinama, 2.000 tona cigareta, 400 tona određene vrste kravljeg sira, 90.000 litara vinjaka.

Brnabić će se tokom posete Moskvi sastati i sa premijerom Belorusije Sergejem Rumasom i predsednikom Evroazijske razvojne banke Andrejem Beljaninovim.

#Ana Brnabić

#Moskva

'