AKTUELNO

Pred Srbijom je donošenje novog, još modernijeg zakona o rodnoj ravnopravnosti, izjavila je danas predsednica parlamenta Maja Gojković na Evropskoj konferenciji predsednika parlamenata u Strazburu i poručila da će novi zakon biti prilika da se napravi još jedan korak napred u poboljšanju položaja žena.

U debati "Žene u politici i u javnom diskursu", drugog dana konferencije u Strazburu, Gojković je rekla da novi zakon vidi kao još jedan korak u sprečavanju diskriminacije u svim oblastima, uključujući i medijske sadržaje, za koje kaže da ne bi smeli da podstiču rodnu diskriminaciju, predrasude i stereotipe prema ženama.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Gojković je naglasila da je posebno značajno što je u okviru Evropske konferencije predsednika parlamenata važan segmet posvećen pitanju rodne ravnopravnosti i to govoru mržnje prema ženama u politici.

Kaže da je zato kampanja Saveta Evrope "Ne u mom parlamentu" izuzetno značajna, kako bi se u parlamentima na čitavom evropskom kontinentu ukazalo na govor mržnje sa kojima se političarke susreću.

Govorila je o preprekama i izazovima na koje nailaze žene u politici, te navela da se kao predsednica parlamenta i sama suočavala sa nekima od njih, pre svega sa predrasudama prema ženama u politici i činjenici da je neretko bila meta mizogenih komentara i neprimerenih uvreda.

Gojković je ukazala na to da se, kao i mnoge žene koje se bave javnim poslom, suočavala sa tim da je mediji tretiraju na drugačiji način nego muškarce koji se bave politikom, da se više bave fizičkim izgledom, time šta ste obukli, nego time šta vi radite i šta su vaši rezultati.

- Međutim, kao ženi političarki, pored podrške moje stranke, najviše mi znači podrška običnih žena. To mi daje snagu da nastavim da se bavim ovim poslom. To je važno zato što smo mi u politici njihov glas, mi smo te koje treba da daju primer da nema odustajanja koliko god da je teško u nekim situacijama, jer samo tako možemo zajedno da radimo na izgradnji društva u kome ćemo svi biti potpuno jednaki i ravnopravni - poručila je Gojković.

Navela je kao predsednici parlamenata moraju da pošalju snažnu i jasnu poruku da bez žena, njihovog potencijala, znanja i kreativnosti nema bolje budućnosti u bilo kom društvu i čitavom evropskom kontinentu.

Gojković kaže da žene koje se bave politikom moraju više da razvijaju solidarnost kako bi bile dobar uzor svim ženama koje su ih birale.

Kako je rekla, danas Skupština Srbije ima 94 narodne poslanice, što je 37,6 odsto žena, a one na čelu značajnog broja radnih tela i parlamentarnih delegacija.

- To mi čini veliko zadovoljstvo, jer u vreme kada sam počela da se bavim politikom početkom 90-ih godina, bila sam jedna od 10 žena u parlamentu - rekla je Gojković i napomenula da je takođe bila i prva žena gradonačelnica Novog Sada, koja je izabrana na neposrednim izborima.

Gojković je izrazila zadovoljstvo jer je u Srbiji ostvaren značajan pomak i srušeni mnogi "tabui" i da su se žene u Srbiji danas na čelu Vlade, Skupštine, Narodne banke Srbije, Ustavnog suda Srbije, da se nalaze i na čelu Republičkog javnog tužilaštva i Tužilaštva za ratne zločine, a obavljaju i mnoge druge odgovorne poslove.

Evropska konferencija predsednika parlamenata u Strazburu, povodom 70 godina postojanja Saveta Evrope, okupila je više od 40 predsednika i potpredsednika parlamenata, kao i predsednika međunarodnih parlamentarnih organizacija.

Predsednici parlamenata su pored pitanja žena u politici, razmatrali i teme "Naš zajednički evropski dom: narednih 70 godina", kao i sprovođenje Agende 2030 Ujedinjenih nacija i ciljeva održivog razvoja.

U delegaciji Skupštine Srbije je i šef stalne delegacije parlamenta u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Aleksandra Tomić.

#Maja Gojković

#Zakon

'