AKTUELNO

Jedan od profesora iz etičkog odbora Univerziteta u Beogradu koji treba da odlučuje o doktoratu Siniše Malog uzeo je od Dragana Đilasa 50.000 evra da glasa protiv Malog, dok se drugi dogovorio da postane dekan fakulteta na kom predaje kada opozicija preuzme vlast, saznaje Srpski telegraf od izvora iz Đilasovog Saveza za Srbiju.

Kako se bliži 4. novembar, dan kada sedmočlani Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu donosi konačnu odluku o tome da li je doktorski rad ministra finansija Siniše Malog originalno naučno delo ili plagijat, u javnost isplivavaju novi detalji.

- Jedan član etičkog odbora od Đilasa je dobio pare da ubedi ostale članove da glasaju da je doktorat Malog plagijat, i to 50.000 evra! Drugog člana obrlatio je obećanjima da će, kad se opet vrati na vlast, njemu obezbediti da napreduje u karijeri, odnosno da postane dekan fakulteta - otkriva izvor.

Zbog pisanja Srpskog telegrafa, nastala je čitava panika u odboru jer niko nije siguran ko je među njima u dilu s Đilasom.

- Trenutno traže krtice u svojim redovima, svako sumnja na svakog, nastao je opšti haos. Međutim, upravo ti koji šuruju sa opozicijom podgrevaju vatru i optužuju druge da su oni Đilasovi saradnici - navodi izvor.

Kada je reč o izboru članova Odbora za profesionalnu etiku, njih ukupno ima sedam i imenuje ih Senat univerziteta, na predlog rektora. Četvoro je iz reda nastavnika, i to po jedan iz svake grupacija nauka, jedan je iz reda istraživača u naučnom zvanju, jedan iz reda studenata i jedan iz reda sekretara fakulteta.

Foto: TV Pink Printscreen

Đilas je ostao pri stavu da ne daje izjave za naš list, dok istraživački novinar Marko Matić kaže da opozicija već računa da je odluka doneta u njihovu korist, što je skandalozno.

Matić: Opozicija već računa da je odluka doneta u njihovu korist, što je skandalozno

- Kako se približava rok kada će napokon biti stavljena tačka na izmišljenu priču o plagijatu doktorata Siniše Malog, svedoci smo da oni koji su tu aferu lansirali svakodnevno vrše medijske pritiske na ljude koji treba da donesu konačnu stručnu odluku. U tom smislu na meti linča se našla i Stručna komisija FON, jednog od naših najuglednijih i u svetu najpriznatijih fakulteta, koja je iznela jasan zaključak da prema akademski relevantnim parametrima sporni doktorat nije plagijat. S druge strane, imamo navijački nastrojenu gomilu koja halabukom u javnosti pokušava da izvrši pritisak kako bi etička komisija BU donela političku odluku koja njima odgovara, što samo pokazuje da je od samog početka ovo i bio politički, a ne stručno motivisan slučaj - zaključuje Matić.

#Dragan Đilas

#Siniša Mali

'