AKTUELNO

Istoričar Nemanja Starović smatra da u roku od 10 do 15 godina neće biti novih punopravnih članica Evropske unije i da Srbija mora da se uzda u sebe, sopstvene potencijale i direktnu saradnju sa susedima na zapadnom Balkanu.

On smatra da je to što Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za početaka predgovora korisna poruka za Srbiju.

- To samo može da nas učvrsti na putu evrorealizma koji je jedini mogući. Dakle nema više prostora da se bilo ko zanosi idejama da je moguće članstvo u EU za dve, tri, četiri godine. Sada je valjda svima jasno da to najmanje zavisi od nas samih, od država koje su u procesu pristupanja EU, već mnogo više EU – naveo je Starović.

Kako je ukazao, u većini zemalja EU, preko tri četvrtine građana je protiv daljeg proširenja.

- U nekoj srednjeročnoj perspektivi - u narednih 10 do 15 godina, novih punopravnih članica neće biti ma šta mi uradili ili ne uradili. To nam je za nauk da se uzdamo više u sebe i sopstvene potencijale, u direktnu saradnju sa susedima i da nipošto zarad nekakvog potencijalnog članstva u EU koje je sve više postaje pokretna meta, zanemarimo saradnju sa tradicionalnim partnerima – istakao je Starović.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da pazi i da ne upadne u zamku da pomisli da nam razvoj odnosa sa Moskvom i sa Pekingom može biti alternativa saradnji sa EU, jer to nije može imajući u vidu obim trgovinske saradnje.

Urednik političke rubrike u listu "Politika“ Bojan Bilbija ističe da je to što Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za početak pregovora obeshrabrujuće i za nas.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo spremni da otvorimo po tri četiri poglavlja, otvorimo jedno ili dva. To traje, uvek ostaje gorakl ukus. Toliko trud i rad i posvećenost i ulaganje političkog kredibiliteta vladajuće koalicije i države, a za uzvrat ne dobijamo ono što smo zaradili, zaslužili. Nne treba niko ništa da nam pokloni – naglašava Bilbija.

#Nemanja Starović

'