AKTUELNO

Srbija je postala jedina zemlja u ovom delu Evrope koja poseduje ovaj tip ruskog naoružanja. Protivraketni sistem S-400 'Trijumf' namenjen je za gađanje svih savremenih sredstava vazdušnog napada srednjeg i dugog dometa, uključujući i strateške bombardere, taktičke balističke i krstareće rakete i hipersonične ciljeve.

Najmoćniji raketni sistem na svetu ruski S-400 i PVO kompleks 'pancir S' stigli su konačno u Srbiju, a ovo je prvi put da je S-400 na Zapadnom Balkanu. Pancir S' važi za jedan od najubojitijih PVO sistema na planeti i naročito se efikasnim pokazao u ratu u Siriji.

Dolazak iščekivanog PVO sistema ''S-400'' i sistema ''Pancir-S'' podigao je tenzije u međunarodnim vodama i u regionu. Zahvaljujući S-400 Srbija će moći da se odbrani od svakog vazdušnog napada na Balkanu.

Foto: Wikipedia.ru/UMNICK

Domet gađanja sistema je do 250 kilometara, pri visini pogađanja cilja do 27 kilometara. Brzina kojom sistem pogađa cilj je do 4.800 metara u sekundi, a može da istovremeno ispali šest raketa, i registruje mete udaljene čak 600 kilometara, a na sve to ima i zaštitu od ometanja.

Foto: PrintscreenYoutube/ Телеканал Звезда

- Republika Srbija na ovaj način pokazuje da stvara jaku državu, želimo da budemo kao naši partneri na koje se ugledamo — želimo da dostignemo nivo ekonomskog razvoja, ali i razvoj sistema bezbednosti, i dolazak S-400 vidim kao podršku zbog svega što Beograd čini na međunarodnom, ali i na unutrašnjem planu - rekao je bivši načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković.

Kako on kaže, vest o dolasku S-400 u Srbiju bila je iznenađenje za civile, dok se u Vojsci Srbije o njemu priča već godinama. Bivši načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković naglašava da se Ruska Federacija ne bi odlučila na taj potez, da nije ozbiljno procenila da smo njihovi prijatelji na Balkanu.

#S-400

#zaštita

'