AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prima akreditivna pisma novih ambasadora, a prve akreditive primio je od Kraljevine Norveške.

Njima je kralj Harald Peti imenovao Jerna Eugena Jelstada za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Kraljevine Norveške.

Jerna Eugena Jelstada - predstavlja Norvešku

Predsednik Vučić je, uz dobrodošlicu, izrazio uverenje da će sa ambasadorom Jelstadom imati uspešnu saradnju na daljem razvoju odnosa između Srbije i Norveške.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dvojica sagovornika su konstatovali da bilateralne odnose karakteriše razvijen politički dijalog i velike mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje.

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci Norveške evropskom putu Srbije, kao i na donacijama i razvojnoj pomoći i izrazio interes za saradnju u novim projektima, poput programa za mlade preduzetnike, koji pomažu ekonomskom rastu i izgradnji preduzetničkog duha.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasador Jelstad je u razgovoru preneo da je za Norvešku važna stabilnost našeg regiona i Evrope i, s tim u vezi, rekao da je impresioniran regionalnim inicijativama predsednika Vučića, posebno poslednjom o slobodnom kretanju ljudi, usluga, robe i kapitala na Zapadnom Balkanu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

S obzirom na to da je za Srbiju jedan od ključnih prioriteta afirmacija regionalne saradnje i jače ekonomsko povezivanje u regionu, predsednik Vučić se interesovao za iskustva Nordijskog saveta, kao jedinstvenog primera jake regionalne saradnje.

Dvojica sagovornika su razgovarali o regionalnoj situaciji, posebno o dijalogu Beograda i Prištini.

Novi ambasador Grčke - Jorgosu Diakofotakisu

Vučić je, prilikom ceremenije primopredaje akreditivnih pisama, poželeo uspešan diplomatski mandat novom ambasadoru Republike Grčke Jorgosu Diakofotakisu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na podršci evropskom putu naše zemlje i naglasio da, zbog dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i zbog pomoći u zaštiti njenih suštinskih državnih i nacionalnih interesa, Grčka uživa veliko poštovanje srpskog naroda. On je istakao da vekovne veze i prijateljstvo Srbije i Grčke, kao i srpskog i grčkog naroda, odlikuju bliskost i čvrstina, i da su mnogo puta potvrđeni primerima solidarnosti u najtežim istorijskim trenucima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić i ambasador Diakofotakis su izrazili nadu da će razvoj srpsko-grčkih odnosa biti nastavljen na obostranu korist i kroz dobru praksu održavanja sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke. Očekuje se da treća sednica tog Saveta bude održana u decembru u Atini. Tom prilikom bi bila potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva, čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje između Republike Srbije i Republike Grčke.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da se u narednom periodu poveća ekonomska saradnja dveju zemalja, kao i da se ojačaju saobraćajne veze. Oni su istakli i značaj saradnje dveju zemalja kroz format Kvadrilaterale sa Rumunijom i Bugarskom, koji je, osim kroz inicijative za infrastrukturno i energetsko povezivanje, rezultirao i predlogom za zajedničku organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine.

Ambasador Mjanmara predao akreditivna Vučiću

Ambasador Republike Mjanmarske Unije Turejn Tant Zin predao je akreditivna pisma predsedniku Vučiću, koji mu je poželeo dobrodošlicu i izrazio podršku za budući rad u Beogradu, kako bi dve zemlje, na temelju dobrih političkih odnosa, razvijale raznovrsnu saradnju, posebno ekonomsku.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je podsetio na to da su dve zemlje imale intenzivnu saradnju prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa krajem 1950, i koja je na najboljem putu da ponovo osnaži.

Ambasador Tant Zin je izrazio interes Mjanmara za saradnju na industrijalizaciji zemlje, posebno za transfer tehnologije, saradnju u sektoru rudarstva i energetike, kao i šumarstva i poljoprivrede.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dvojica sagovornika su se saglasili da je za ekonomske odnose dveju zemalja od velikog značaja dugogodišnje uspešno poslovanje kompanije ,,Invest-Import“ iz Beograda, koja od 1956. ima predstavništvo u Jangonu i koja može da bude primer o velikim mogućnostima poslovanja u Majnmaru.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost za principijelan stav te prijateljske zemlje o nepriznavanju tzv. Kosova. „To je od najvećeg značaja za državne i nacionalne interese Srbije, ali i dokaz nezavisnosti Mjanmara i doslednog poštovanja osnovnih principa međunarodnog prava“, rekao je predsednik Vučić. On je posebno istakao doslednost po ovom pitanju, koju Mjanmar pokazuje prilikom glasanja u međunarodnim organizacijama protiv članstva tzv. Kosova.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasador Tant Zin je preneo predsedniku Vučiću pozdrave državnog vrha Mjanmara i želje za napredak i blagostanje Srbije, kao i poruku o čvrstom stavu svoje zemlje o potrebi poštovanja međunarodnog prava i s tim u vezi nepriznavanja tzv. Kosova.

Akreditivna pisma predao i ambasadora Kazahstana Gabita Sizdikbekova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma ambasadora Republike Kazahstan Gabita Sizdikbekova i poželeo mu dobrodošlicu kao prvom kazahstanskom ambasadoru u Beogradu, ukazujući na značaj odluke predsednika Kasima Žomarta Tokajeva da se dosadašnje diplomatsko predstavništvo Kazahstana u Srbiji podigne na nivo ambasade, jer je ta zemlja naš važan partner na međunarodnoj političkoj sceni.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije nepriznavanjem tzv. Kosova, kao i nadu da će tu podršku nastaviti da izražavaju u međunarodnim organizacijama.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je rekao da veruje da će se tokom diplomatskog mandata ambasadora Sizdikbekova, s obzirom na njegov stalan boravak u Beogradu, još više koristiti mogućnosti za razvojem saradnje dveju zemalja, posebno ekonomske. On je zamolio ambasadora da prenese poziv predsedniku Tokajevu da poseti Srbiju, kao i srdačne pozdrave prvom predsedniku Kazahstana Nazarbajevy, uz želje da ostvare sve visoko postavljene ciljeve u razvoju zemlje.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je u narednom periodu potrebno usmeriti pažnju na jačanje ekonomske saradnje i, s tim u vezi, istakli značaj potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između država Srbije i Evroazijske ekonomske unije, čija je članica i Kazahstan.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić i ambasador Sizdikbekov su, kao oblasti koje pružaju najviše mogućnosti za saradnju, izdvojili poljoprivredu, farmaceutsku industriju, građevinarstvo, saobraćaj, namensku industriju i turizam, kao i sport.

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri

Predsednik Vučić poželeo je dobrodošlicu novom ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju i izrazio nadu da je obostrana želja da se odnosi dveju zemalja vrate na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, i da ćemo se u budućnosti više podsećati na ono što nas povezuje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasador Godfri je, prilikom predaje akreditivnih pisama, na srpskom jeziku rekao da u ime predsednika Donalda Trampa, državnog sekretara Majka Pompea i naroda Sjedinjenih Američkih Država, prenosi predsedniku i svim građanima Srbije najbolje želje. „Sjedinjene Američke Države veoma cene prijateljstvo i lične veze - koje smo gradili duže od jednog veka - i koje povezuju naša dva naroda. Sada smo na početku jednog posebno važnog perioda tog prijateljstva. Kao ambasador, posvetiću se saradnji sa Vama i Vladom Srbije kako bismo pomogli Srbiji da ostvari svoj cilj evropskih integracija. Delimo vaše uverenje da Srbija ima potencijal da bude primer prosperiteta i mira u ovom regionu“, rekao je novi ambasador SAD.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je konstatovao da je intenziviran politički dijalog Srbije i SAD, kao i da je vidljivije interesovanje američkih investitora za srpsko tržište.

Ambasador Godfri je rekao da predsednik Vučić i Srbija mogu da budu ponosni na ostvareni ekonomski napredak, koji potvrđuju i međunarodne finansijske institucije. On je rekao da SAD žele da pomognu taj ekonomski napredak, kao i regionalnu saradnju i bolje odnose na Zapadnom Balkanu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je rekao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć u sprovođenju neophodnih reformi. On je naglasio da je Srbija čvrsto na evropskom putu, ali da u isto vreme ostaje nezavisna zemlja, samostalna u odlučivanju.

Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnih izaslanika - ambasadora Ričarda Grenela i zamenika pomoćnika državnog sekretara Metjua Palmera - predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine. Iako za sada nema napretka u dijalogu, predsednik Vučić je rekao da je bio zadovoljan prilikom da razmeni mišljenja sa obojicom specijalnih izaslanika, kao i to da cenimo podršku u nalaženju kompromisnog, obostrano prihvatljivog i održivog rešenja.

Novopostavljeni ambasador Crne Gore - Tarzana Miloševića

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novopostavljenog ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića i poželeo mu uspešan diplomatski mandat u Beogradu, kao i to da svojim predanim radom doprinese razvoju svih vidova saradnje od obostranog interesa.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je naglasio da će nastaviti da promoviše stabilnost u regionu, vodeći politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu. On je rekao da, u tom smislu, ostaje posvećen daljem razvoju dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom, uz očekivanje da dve zemlje sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom na uzajamno prihvatljiv način, jer su dobri odnosi Srbije i Crne Gore, osim za građane dveju država, važni i za regionalnu stabilnost.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić i ambasador Milošević su se saglasili da dve zemlje treba da nastave sa međusobnom podrškom u procesu evrointegracija, kao i da prioritet daju infrastrukturnom povezivanju i ekonomskoj saradnji. Predsednik Vučić je ambasadora Miloševića upoznao sa inicijativom iz Zajedničke deklaracije sa premijerima Severne Makedonije i Albanije o primeni četiri slobode Evropske unije na Zapadnom Balkanu, koja treba da pomogne slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala. Ambasador Milošević je rekao da je primetan ekonomski napredak Srbije, posebno po broju otvorenih radnih mesta, i predložio je konkretne projekte olakšavanja prekograničnog prometa robe, posebno poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

#Aleksandar Vučić

#ambasador

'