AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas u Bakuu, da je postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije nacionalni prioritet Srbije, koja, uprkos jednostranim potezima Prištine, ostaje posvećena nalaženju kompromisnog rešenja za to pitanje, koje će obezbediti trajni mir i stabilnost.

Dačić učestvuje na Ministarskom sastanku i 18. Samitu Pokreta nesvrstanih zemalja, koji se održava od danas do 25. oktobra u Bakuu.

On je na sastanaku istakao da Srbija izražava punu podršku poštovanju principa suvereniteta i političke nezavisnosti kao temeljima na kojima treba da počivaju međunarodni mir i bezbednost, kao i negovanje prijateljskih odnosa i saradnje između država.

- Verujemo da je svet zasnovan na vladavini prava i poštovanju ljudskih prava i dostojanstva svakog čoveka, žene i deteta, bez obzira na njihovo poreklo, veru, etničku ili bilo koju drugu pripadnost, jedina zdrava osnova za mir i održiv razvoj - rekao je Dačić.

On je istakao da je Srbija, nažalost, na sopstvenom primeru iskusila posledice nepoštovanja međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, suočila se sa stranom vojnom agresijom na svojoj teritoriji, progonom stanovništva i uništavanjem vekovima stare kulturne i verske baštine, pokušajem secesionizma, kao i sve izraženijim teritorijalnim pretenzijama od strane jedne susedne države usmerenih ka srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

Podsetio je da je, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, Kosovo i Metohija autonomna pokrajina u sastavu Srbije, pod upravom Misije privremene uprave UN-a na Kosovu - UNMIK.

On je poručio da Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, u isto vreme brani i međunarodno pravo, Povelju UN, vrhovni autoritet Saveta bezbednosti na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

- Naša zemlja je uverena u pravednost angažovanja u zaštiti svog nacionalnog i istorijskog identiteta - podvukao je Dačić.

On je poručio da je postizanje političkog rešenja za pitanje KiM nacionalni prioritet Srbije, te istakao da se do trajnog i održivog rešenja može doći jedino dijalogom, kompromisom, kao i poštovanjem i implementacijom dogovorenog.

- Srbija se snažno protivi svakom pokušaju nametanja unilateralnih, protivpravnih postupaka i zbog toga što oni ne doprinose atmosferi podsticajnoj za dalji tok dijaloga koji je u prekidu. Mi smo uvereni da je upravo za obnovu dijaloga i u interesu stabilnosti čitavog regiona, neophodno izbegavanje štetnih inicijativa, poput zahteva za prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije - rekao je Dačić.

On je naveo da su privremene institucije samouprave u Prištini, svega dva meseca nakon što je njihov zahtev za prijem u Interpol, u novembru prošle godine, odbijen velikom većinom glasova, nakon devet meseci, pred početak nedavno završenog ovogodišnjeg zasedanja GS Interpola u Čileu, odlučili su da povuku svoju kandidaturu, uvidevši da bi i ovaj put njihov zahtev bio odbačen i to od strane još većeg broja država.

- Uprkos jednostranim potezima Prištine, Srbija ostaje posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje statusa KiM koje će obezbediti trajni mir i stabilnost, a u više prilika smo pokazali spremnost da se do takvog rešenja dođe - rekao je Dačić.

Dačić je zahvalio svim državama koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i nesebično podržavaju napore Srbije za očuvanje teritorijalne celovitosti.

Podsetio je da je u prethodne dve godine 15 država povuklo odluku o priznanju Kosova, što je, kaže, postupak koji Srbija neizmerno ceni.

Dačić je pozvao i sve države koje su priznale Kosovo da još jednom dobro razmotre svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana, ne samo za Srbiju i Balkan, već i druge zemlje i regione širom sveta, da povuku svoje priznanje i daju šansu dijalogu i postizanju rešenja u okvirima međunarodnog.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija pridaje veliki značaj i visoko ceni saradnju koju ostvaruje sa tim Pokretom, da je ponosna na istorijske prijateljske veze sa državama Pokreta.

- Želimo da nastavimo intenziviranje političke, ekonomske i kulturno-prosvetne saradnje, kao i zajedničke napore na podršci multilateralizmu i globalnom poretku zasnovanom na poštovanju međunarodnog prava - rekao je Dačić.

On je podsetio da je bivša Jugoslavija bila osnivač Pokreta nesvrstanih, a da je Prvi samit bio održan u Beogradu 1961. godine.

Dačić je primetio da se savremeni svet nalazi pred suviše velikim, transnacionalnim, izazovima, da bi bilo koja zemlja, uključujući i one najveće, mogla da ih rešava samostalno.

Isto se, kaže, odnosi i na velike ekonomske i društvene mogućnosti koje pružaju moderna tehnološka i naučna dostignuća.

Zato se samo zajedničkim naporima, međusobnim uvažavanjem i saradnjom može uspešno suočiti sa globalnim pretnjama i izazovima, poput terorizma i klimatskih promena, i, sa druge strane, iskoristiti sve potencijale tehnološkog i naučnog napretka i ubrzati razvoj.

Dačić je poričio da Srbija snažno podržava multilateralizam, a jačanje multilateralne efikasnosti smatra suštinski važnim, dodajući da su Povelja UN i Bandunški principi i dalje su jednako aktuelni i važni danas kao i u trenutku njihovog nastajanja.

Dodao je i da Srbija pridaje izuzetan značaj ciljevima održivog razvoja i sprovođenju Agende 2030, čemu pristupamo odgovorno i ozbiljno.

- Iskorenjivanje siromaštva, povećanje zaposlenosti, posebno među mladima, ekonomski rast, veća inkluzivnost i unapređenje kvaliteta sistema obrazovanja i zdravstvene zaštite, kao i ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti i sprečavanja nasilja nad ženama, osnova su naše razvojne strategije - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je ukazao i na značaj povezivanja mladih iz svih krajeva sveta, uključujući i one koji su međusobno geografski veoma udaljeni, kao važne komponente zbližavanja i međusobnog upoznavanja naroda i država.

- Možete da računate na prijateljstvo, dobronamernost, moju ličnu podršku i partnerstvo Srbije u ispunjavanju ciljeva i principa Pokreta nesvrstanih zemalja i izgradnji boljeg sveta za generacije koje dolaze - zaključio je Dačić.

#Ivica Dačić

'