AKTUELNO

Sagovornici Pinka ocenjuju da nakon povlačenja Amerike iz Sirije predsednik SAD Donald Tramp neće biti smenjen i ističu da on sve radi da država koju vodi ne uđe u oružani sukob širih razmera.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić smatra da postoji duboka kriza u SAD.

- Mi svedočimo uzajamnom blokiranju demokrata i republikanaca stalno. U Kongresu demokrate su u većini i sve čine da onesposobe delovanje Trampa u punoj meri. Sa druge strane u Senatu su republikanci većina, a da mi Tramp bio smenjen potrebna je podrška dve trećine. Demokrate to nikako ne mogu da skupe, oni pokušavaju da naškode njegovom ugledu i neprestano blokiraju svaki njegov ozbiljan potez – naveo je Miletić.

Kako je dodao, ako je neko zaslužan u ovom veku za Nobelovu nagradu za mir to je Tramp.

- Ova kriza u Sriji je još jedna potvrda njegovog angažmana. On sve čini da SAD ne uđe u oružani sukob širih razmera i njegovo preventivno povlačenje američkih snaga iz Sirije govori da su imali informacije da će Turska ozbiljno krenuti u Siriju i da tu može doći do žrtava – kaže Miletić.

Kako dodaje, povlačenje jeste ugrozilo njihove saveznike, ali se na taj način amortizuje eventualno uvlačenje SAD u oružani sukob.

- Zašto on to radi? Jedna od glavnih teza u njegovoj kampanji je da Amerika neće ratovati za tuđe interese i on nastoji da to ispuni – istakao je Miletić.

Novinar i publicista Tomislav Kresović ističe da Tramp neće biti smenjen u narednih šest nedelja.

- Sve što je u Siriji zakuvano pripremile su prethodne administracije počev od Buša mlađeg. Tramp je očigledno rešio da vodi politiku “Amerika Amerikacima”, da što više napuni rezerve nafte i gasa, da ucenjuje Evropu sa tečnim naftnim gasom i da obezbedni sebi stabilnost da pokaže da u Siriji ne mora da on bude pobednik već da može da bude čovek koji će povalči konce, a da veliku igru vode Rusija i Turska – navodi Kresović.

Prema njegovim rečima, Tramp je shvatio da je prethodna administracija odgovorna i za Siriju i za islamske kalifate, što je na teret Obamine vlade i Džordža Buša mlađeg i on to sada pokušava da ispegla.

- Njegova duboka država ga zbog toga kritikuje. Ovaj sukob u Siriji, odnosno primirje, predstavlja razaranje jedne velike kulture i naroda i obnova će biti duga i koštati više hiljada milijardi dolara. Očigledno su se Tramp i Putin džentlmenski dogovorili da ubace Tursku, pošto ima ineterese oko Kurda. Dok se veliki dogovaraju, mali se sukobljavaju. To je sve jedan veliki biznis – kaže Kresović.

Kako je ocenio, Tramp je napravio dobar potez.

#Amerika

#Donald Tramp

'