AKTUELNO

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, boravio je juče u jednodnevnoj poseti Srbiji. Sagovornici Pink ocenjuju da je poseta ruskog premijera od izuzetnog značaja za jačanje pregovaračke pozicije Beograda.

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost kaže da poseta i poruke ruskog premijera izazivaju zabrinutost kod obnih kojih nisu blagonakloni prema Srbima i srpskoj politici.

- Na najbolji mogući način je iskorištena prilika, značajna godišnjica 75 godina od oslobođenja Beograda gde su zajedno rame uz rame narodi Sovjetskog saveza i Jugoslavije oslobodili Beograd. Važno je što je na jedan transparentan i jasan način istaknuta podrška Rusije Srbiji i njenom teritorijalnom integritetu jer to dobija na važnosti sa idejom i određenim akcijama koje dolaze sa zapada da se ubrza rešavanje statusa KiM – naveo je Kajtez.

Kako je dodao, Srbima je u tom slučaju presudno važno da se u taj eventualni proces uključi Rusija sa svojim kapacitetima jer bi ona na taj način stala na stranu međunarodnog prava i ojačala pregovaračke pozicije Beograda.

Vlade Radulović, vojno politički analitičar je govoreći o nabavci tri helikoptera Mi17 V5 istakao značaj daljeg unapređenja našeg naoružanja.

Milan Petrić, stručnjak za bezbednost ističe da je savezništvo Srbije i Rusije zasnovano na realnim osnovama.

- Medvedev nije došao sa nekim uslovljavanjima, preporukama, ucenama… - naveo je Petrić i dodao da je dobro što je Medvedev po pitanju Kosova naveo da je to stvar Srbije i da oni podržavaju našu odluku.

On je ukazao i na veliki broj ugovora koji su potpisani, a koji su od velikog značaja za srpsku ekonomiju.

#Rusija

#Srbija

'