AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosom Adhanomom Gebrejesusom, ukazavši tom prilikom na važnost saradnje naše zemlje sa SZO sa ciljem poboljšanja zdravlja i blagostanja građana.

Kako je saopšteno iz kabineta Ane Brnabić, premijerka je sagovorniku prenela da je Srbija univerzalnu zdravstvenu zaštitu stavila na vrh liste prioriteta kada je reč o zdravstvenoj politici, kao i da je uspostavila Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine.

- Srbija je tokom poslednjih deset godina načinila značajan napredak u oblasti univerzalne zdravstvene zaštite, pa je sada prosečan životni vek u Srbiji 75,4 godine. Vlada Srbije je sa ciljem otklanjanja glavnih uzročnika smrtnosti, poput kardiovaskularnih bolesti, šloga i dijabetesa tipa 2 prošle godine usvojila Strategiju javnog zdravlja do 2026. godine - rekla je Brnabić.

Osvrnuvši se na pitanje pojačanog priliva migranata i zdravstvenim pitanjima u vezi sa tom temom, premijerka je kazala da u Srbiji trenutno boravi 3.000 migranata, a da je domaći zdravstveni sistem adekvatno odgovorio na novonastalu situaciju i da su svi migranti vakcinisani.

Generalni direktor SZO je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Srbijom i pohvalio Srbiju na rezultatima postignutim na polju univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom. On je poručio da će u narednom periodu raditi na tome da se saradnja dodatno produbi i ojača u skladu sa programom rada SZO na polju univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom, unapređenjem odgovora na različite zdravstvene izazove u vanrednim situacijama, i unapređenjem zdravlja i blagostanja za sve, saopšteno je.

- To podrazumeva i rad na smanjenju glavnih rizika faktora za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti sa posebnim akcentom na štetnost pušenja, kao i zdravstvenu nega žena, dece i adolescenata i uticaj klimatskih promena na zdravlje stanovništva - rekao je Gebrejesus.

Na sastanku je rečeno i da je Srbija 2017. godine usvojila Zakon o potvrđivanju Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, čime je potvrdila posvećenost ciljevima Svetske zdravstvene organizacije i Ujedinjenih nacija.

Sastanku je prisustvovao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

#Ana Brnabić

'