AKTUELNO

Predsednik je u razgovoru sa Kernom izrazio zahvalnost na podršci evrointegracijama Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Savezni kancelar Austrije Kristijan Kern konstatovali su danas da Srbija i Austrija imaju odlične odnose i da postoje čvrste spone između dve zemlje kojima doprinosi i srpska zajednica u Austriji.

Nikolić je u razgovoru sa Kernom izrazio zahvalnost na podršci evrointegracijama Srbije, a austrijski kancelar ukazao da je Srbija važan faktor koji doprinosi miru i stabilnosti, saopštila je pres služba predsednika.

- Mi smo zahvalni na podršci Austrije u evrointegracijama i očekujemo da će naši napori na tom putu biti nagrađeni u razumnom roku. Ispunjavamo sve uslove i uspeli smo da sprovedemo teške reforme. Razgovaramo sa Prištinom u gotovo nemogućim uslovima, ispunjavajući sve što se od nas traži, dok se drugoj strani dozvoljava neprimenjivanje dogovora. Mi očekujemo i nadamo se fer i pravičnim uslovima u daljim razgovorima sa Albancima - naveo je Nikolić.

Austrija se zalaže za saradnju u regionu, a posebno privrednom razvoju, rekao je kancelar Kern i dodao da je Srbija važan faktor koji doprinosi miru i stabilosti.

- Napravljen je značajan napredak sa Kosovom, vi ste pružili ruku i mi to veoma cenimo - konstatovao je austrijski kancelar.

On je podvukao značaj uspostavljanja balansa u odnosima i saradnji u oblasti bezbednosti i borbe protiv međunarodnog terorizma. Interes Srbije, Austrije i Evropske unije se poklapa i mi očekujemo od Evropske unije da snažnije podrži evrointegracije Srbije.

Nikolić novinarima: Sačekajte još malo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije danas želeo da odgovara na pitanja novinara, pozivajući ih na strpljenje. -Sačekajte još malo - kratko je rekao Nikolić, upitan da li želi da da izjavu. Nekoliko novinarskih ekipa sačekalo je predsednika u Palati Srbija posle sastanka sa Kernom kako bi mu postavili pitanja u vezi sa njegovom eventulanom kandidaturom za novi petogodišnji mandat.

Nikolić je rekao i da građani Srbije koji žive i rade u Austriji predstavljaju most čvrstog i iskrenog prijateljstva.

On se posebno osvrnuo na odlične ekonomske odnose i veoma uspešne investicije austrijskih privrednika u Srbiju i izrazio očekivanje da će takav trend rasta biti nastavljen, saopštila je pres služba predsednika.

On se posebno osvrnuo na odlične ekonomske odnose i veoma uspešne investicije austrijskih privrednika u Srbiju i izrazio očekivanje da će takav trend rasta biti nastavljen, saopštila je pres služba predsednika.

- Naša saradnja u segmentu bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala je izvanredna i bilo bi dobro da, ukoliko donesete neku odluku u vezi sa migrantima, obavestite Srbiju na vreme, da bi preduzela odgovarajuće korake - podvukao je Nikolić.

Kancelar Kern zahvalio je predsedniku na dobrodošlici i konstatovao da postoje čvrste spone između dve zemlje i da srpska zajednica u Austriji čini veze još snažnijim, navodi se u saopštenju.

Č.N.

#Beograd

#Kristijan Kern

#Poseta

#Razgovor

#Tomislav Nikolić

'