AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Austrije generalom Robertom Brigerom, koji boravi u trodnevnoj poseti Srbiji i ukazao mu na najnovije incidente na severu Kosova i Metohije.

On mu je u razgovoru predočio da je jutros došlo do nasilnog upada više od 25 oklopnih vozila ROSU i oko 100 pripadnika te specijalne jedinice koji su zastrašivali stanovništvo na severu Kosova i Metohije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Naglasio je da je za Srbiju nasilje apsolutno neprihvatljivo i izrazio očekivanje da snage KFOR-a zaštite srpsko stanovništvo na prostoru Kosova i Metohije.

Istakao je i da je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo formiranje tzv. "vojske Kosova".

Vulin je tokom sastanka naglasio i da KFOR predstavlja jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vulin je rekao i da je saradnja dva ministarstva odbrane na visokom nivou i da prati dobre odnose Srbije i Austrije koje imaju zajedničko iskustvo u statusu vojne neutralnosti.

Kako je istakao, KFOR je najodgovorniji za održanje mira i bezbednosti i jedini je partner Vojske Srbije u obezbeđenju administrativne linije sa našom južnom pokrajinom te zahvalio na angažovanju pripadnika austrijskih Oružanih snaga u KFOR-u, kao jednog od najznačajnijih kontributora ovoj misiji.

General Briger je rekao da je Austrija opredeljena za nastavak saradnje sa Srbijom u oblasti odbrane i da će, kao i Srbija, ostati posvećena zalaganju za održanje mira i stabilnosti u regionu.

Ranije danas načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se sa generalom Brigerom.

#KFOR

#ROSU

'