AKTUELNO

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića očigledno je da je prištinska strana krenula u veliku akciju pritiska na Srpsku listu, za ciljem njene diskvalifikacije, što treba shvatiti kao "još jednu albansku prljavu igru", kojoj se treba efikasno suprotstaviti.

- Sve što se sada dešava sa tzv. 'aferom trovanje' jasno je da je sračunato da bude ozbiljan pritisak koji ima za cilj diskvalifikaciju Srpske liste - kaže Anđelković za Tanjug.

Sa druge strane, ističe da su Albanci svesni da je to teško postići, jer Srpska lista ima ogromnu podršku srpske zajednice na Kosmetu.

- To bi bilo isto kao onemogućavanje Srbima da imaju svoj politički glas i da se čuje njihovo mišljenje - ocenio je Anđelković.

Poteze prištinske strane, ukazuje, možda treba tumačiti kao neku vrstu ponude Beogradu u vezi sa Interpolom.

- Naravno, prljave, pokvarene ponude, kao jedne vrste stvaranja pritiska, kako bi Beograd dao ustupke oko Interpola - naveo je on.

Anđelković je uveren da Beograd neće prihvatiti takvu igru i da će biti čvrst u odbrani prava Srpske liste da zastupa Srbe, kao i u sprečavanju lažne kosovske države da napravi bilo kakav prodor ka Interpolu.

On primećuje i da se međunarodna zajednica do sada uvek pokazala da ćuti i i pušta svoje "histerično dete", da rade šta hoće, ali smatra da će se, ipak, umešati, kada naiđe na čvrst stav Beograda.

- Ipak bi bio presedan da se Srpska lista onemogući da uđe u kosovsku skupštinu, tako nešto čak i zapadna međunarodna zajednica, koja je vrlo pristrasna prema Albancima, ne bi mogla da toleriše - dodao je Anđelković, i dodao:

- Uveren sam da se ovde radi o igri nerava i pritisku na Beograd kako bi napravio neke ustupke.

#Dragomir Anđelković

'