AKTUELNO

Handke smatra da srpska država strada zbog onoga što je Jugoslavija nekada bila, kažu sagovornici za Pink.

Austrijski pisac Peter Handke ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Gotovo istog trenutka kada je i ozvaničena vest o tome, društvene mreže su se usijale od komentara, a glavna kritika koja se odnosi na njegov "lik i delo" odnosi se na to što je podržavao nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Tviteraši su ukazivali na tu vezu, tim pre što je govorio o tome da Milošević "uopšte nije bio nacionalista", kao i da je "želeo je da sačuva Jugoslaviju".

U Srbiji je bio i na njegovoj sahrani, a posetio ga je i nekoliko puta u Haškom tribunalu.

Slikar Miloš Šobajić rekao je za Novo jutro da lično poznaje Handke i da je srećan zbog priznanja koje je dobio.

- Poznajemo se i drago mi je zbog ovog uspeha. Drago mi je što posebno jer je taj pisac napisao i knjigu o meni pre više godina i mislim da sam ja jedini o kome je on pisao. Handke je pljuvan i omalaložavan dugo, taj čovek je tako hrabar i ništa ga ne dotiče – kazao je Šobajić, isitčući da se proslavljenom piscu ne oprašta to što voli Srbe.

- Mislim da je to njegova najveća greška, jer je zavoleo naš narod. On je hteo da tu našu istinu, kao poznati pisac, javi svetu i ispriča priču o Srbima – objasnio je Šobajić, koji kaže da je i on u svetu trepeo napade francuske štampe jer je umetnik iz Srbije.

Reditelj Ljubiša Ristić kaže da Handke najveći pisac današnjice, a tek onda kao veliki prijatelj Srba.

- On je čovek koji obožava ono što je bila jugoslavija. On smatra da srpska država strada zbog onoga što je Jugoslavija nekada bila – smatra Ristić.

#Nobelova nagrada

'