AKTUELNO

Albanska narko mafija i uopšte albanska mafija apsolutno dominantna na starom kontinentu, kažu sagovornici za TV Pink.

Londonska policija poslala je 2.000 SMS poruka osobama, koje je albanska narko grupa snabdevala kokainom, nudeći im pomoć oko zloupotrebe droge, objavila je britanska štampa. U pitanju su zaposleni u londonskom finansijskom centru, a njihove brojeve mobilnih telefona policija je pronašla u dva zaplenjena telefona od albanske organizovane kriminalne mreže.

U poruci se navodi da su dileri uhapšeni i da se njihove "mušterije" kontaktiraju da bi im se ponudila pomoć.

Inače, Londonska policija je pratila 12 Albanaca koji su uhvaćeni sa 1,2 kilograma kokaina u vrednosti od 144.000 funti i lažnim dokumentima, kao i 20.000 funti u kešu.

Oni su, u poslednjih 12 meseci, osuđeni na između 25 i 64 meseca zatvora.

Dr Jelena Vukoičić politikolog kaže za Novo jutro da je albanska narko-mafija jako dominantna u celom svetu, ne samo u Britaniji, i da je svojom brutalnošću uspela da istisne čak jednu od napoznatijih, italijanskih mafija koja je dugi niz godina unazad zauzimala prvo mesto u ovom delu sveta.

- Albanska narko mafija i uopšte albanska mafija apsolutno dominantna na starom kontinentu. Oni drže udeo od oko 80 odsto heroina i drugih teških droga. Drže najveći deo prostitucije na zapadu. To im je najuspešnija privredna grana. Tim parama oni su i kupili razne, svetske lobiste koji ih podržavaju u težnji da budu nezavisna država – objašnjava ona.

Vukoičić se takođe pita kako je moguće da za relativno kratak period albanski mafijaši su uspeli da istisnu ostale kriminalne grupe koje su inače jako poznate u svetu.

- Kada se sagleda kako su oni postali tako dominantni u tom kriminalnom miljeu u svetu, onda se pominje i ta njihova neverovatna brutalnost. Uspeli su da nametnu strahopoštovanje i strah. Tu se vrte milijarde i milijarde dolara. Tim novcem dobijaju politčke uspuke i manje-više se finasira život na KiM – smatra ona.

Jasmina Andrić, urednica časopisa Odbrana i bezbednost kaže da je Kosovo inače specifičn za mnoge kriminalne radnje, ali kako naglašava KiM nije samo centar razvoja mafije, već i mesto za regrutaciju boraca, pre svega za rat u Siriji.

- Postoje dosta dobrih veza između svih njih. Postoje veze svih njih – kazala je ona.

#Albanci

'