AKTUELNO

Svaka inicijativa koja povezuje regiju, države i narode, koji u suštini govore istim jezikom i imaju istu istoriju i geografiju, uvek je dobra, jer se time eliminiše mogućnost pravljenja političkih tenzija na bazi nacionalnih različitosti.

Kako je kazao ekonomski analitičar Zoran Pavlović,  ideja za uspostavljanjem zone "malog Šengena" radi boljeg povezivanja tržišta regiona je dobra, jer se time eliminiše mogućnpost sukoba.

On se osvrnuo i na zajednički sastanak na kome su ovu ideju predstavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama:

- Protiv takve inicijative bi bili političari iz Hrvatske, a svim ostalim iz regije to ne bi smetalo. To je Jugoslavija u malom. Kada pogledamo s jedne strane istorijske korene svih naših naroda, te privredu i život koji smo prethodno imali, i sa druge strane, onoga što danas nažalost nemamo zahvaljujući iscepkanosti teritorije, a uz to i iskrivljene demokratije, ideja 'malog Šengena' je nešto što treba podržati - smatra Pavlović.

On pojašnjava da slobodno kretanje ljudi, rada i kapitala omogućava da se praktično koristi sistem spojenih sudova kada je reč o radnoj snazi.

- Ako uzmemo u obzir da se ljudi zbog posla sele iz države u državu, to je jedna od mogućnosti da se radna snaga seli unutar tog 'malog Šengena - navodi Pavlović.

Realizacija inicijative, prema njegovim rečima, omogućila bi i bolje razumevanje među nacijama u regiji, čime bi se smanjila ili eliminisala mogućnost tenzija po tim osnovama.

#Ekonomija

#Politika

#region

'