AKTUELNO

Cilj Vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića jeste da Srbija pobeđuje po kilometrima autoputeva, proizvodnji, broju fabrika, u sportu, kulturi, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić u Kuršumliji, ističući da je cilj zvaničnika Srbije da Srbija pobeđuje u svemu.

Obraćajući se na završnom skupu u Kuršumliji u okviru posete Topličkom okrugu, a u sklopu kampanje "Budućnost Srbije", ona je kazala da kada se nalazite u "junačkoj Toplici morate da krenete od prošlosti".

- Vi ste dali sve da Srbija bude slobodna i da danas možemo da pričamo o budućnosti - navela je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, jedan od najemotivnijih dana kao premijerki bio joj je kada je održana sednica Vlade u Prokuplju i kada je otkriven spomenik Gvozdenom puku, najodlikovanijoj jedinici srpske vojske u Prvom svetskom.

Postavila je pitanje kako je moguće da Kuršumlija sa tri prelepe banje, sa Đavoljom varoši i arheološkim nalazištima i blizinom Kopaonika bude siromašna samo zato što nije bilo puteva.

Podsetila je da je pre nekoliko nedelja sa Evropskom investicionom bankom potpisan ugovor o kreditu za auto-put mira koji će povezati Niš, Prokuplje, Kuršumliju, do Merdara, Prištine i albanske luke Drač.

- Nadam se da ćemo početi izgradnju tog autoputa krajem sledeće godine, da završimo projektovanje i krećemo da gradimo prvu deonicu Niš-Pločnik. To će potpuno promeniti sudbinu ovog kraja - rekla je premijerka.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

To će, kako je navela, olakšati život građanima i dovođenje stranih investicija, kao i proboj srpskih proizvoda na tržišta.

- Zato je veoma važno što smo završili južni krak Koridora 10 i što završavamo istočni krak i što do kraja oktobra počinjemo i Moravski koridor i autoput Mira - istakla je Ana Brnabić.

Za sve to, kaže, Vlada Srbije mora da se u parlamentu bori sa opozicijom koja, dodala je, tvrdi da su ti putevi bacanje para. Naglasila je da će država strateški ulagati i u sve druge sektore, kao što je poljoprivreda, odnosno u sisteme za navodnjavanje, automatske sisteme protivgradne zaštite, elektrifikacije polja.

- U Žitorađi je sproveden jedan od prvih projekata elektrifikacije polja. Osetila sam veliki ponos kada su mi tamošnji poljoprivrednici pokazali kako izgleda lubenica sa i bez sistema za navodnjavanje. Takva treba da bude poljoprivreda u Srbiji - naglasila je Brnabićeva.

Foto: TvPink Printscreen

Podsetila je da je završena zgrada automatske protivgradne stanice u Valjevu i dodala da će uskoro biti završene i u Bukolji i Užicu i da će nastaviti sa građenjem i dalje.

Kako je navela, država je uložila 20 miliona evra u škole, bolnice, domove zdravlja, javne ustanove, navodnjavanje, autoputeve.

- Ipak od svega toga najvažnije je da znate da smo mi uvek ti za vas, da smo u vašoj službi, da nam je važan svaki pojedinac - poručila je premijerka.

Prema njenim rečima, na poziv penzionerke Slobodanke Mihajlović iz sela Tmava došla da vidi zašto to mesto nema put.

- Pisala je žena svima, ali niko joj se nije javio, došla je do mene i završili smo to, odnosno ušli smo u realizaciju i obećavam da će biti asfaltiran početkom sledeće godine - navela je Brnabićeva.

Premijerka kaže i da je važno da svi ministrima, načelnici okruga, direktori državnih agencija, budu svesni toga da su ljudi najvažniji i da su oni tu da rade za građane i za opšte dobro.

- Ići ću u svako selo, svakom moramo da odgovorimo i da mu poklonimo pažnju. Ako imate vremena za ambasadore i strane investotore, morate da imate i za svoje građane. To je najvažnije i to je Vlada kakvu mi želimo - poručila je premijerka.

#Ana Brnabić

'