AKTUELNO

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković sastala se u Čileu, uoči zasedanja Generalne skupštine Interpola, sa ambasadorima više zemalja, kako bi im predočila argumente Srbije koji nedvosmisleno ukazuju zašto takozvano Kosovo ne može postati članica te svetske policijske organizacije, saopštio je danas MUP.

Popović Ivkovićeva je ambasadorima u Santjagu poručila da Generalni sekretarijat Interpola, samim stavljanjem ovog pitanja na dnevni red Generalne skupštine, krši Povelju UN i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, čemu se Srbija snažno protivila. Istakla je da to nikako nisu smeli da urade imajući u vidu da Interpol ima status posmatrača u UN, pa samim tim mora poštovati sve odluke ove međunarodne institucije, navodi se u saopštenju.

- Takođe, na Generalnoj skupštini Interpola u Pekingu, pre dve godine, usvojena je i Korelova rezolucija koja propisuje da samo članice UN ili posmatrači, što takozvano Kosovo nije, mogu biti članice Interpola - rekla je Biljana Popović Ivković.

Pozvala je ambasadore da njihove zemlje budu na strani međunarodnog prava i pravde, kao i da spreče politizaciju Interpola.

Naglasila je da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i da nadležna tela Interpola, prilikom odlučivanja o zahtevu takozvanog Kosova za prijem, moraju postupati u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Popović Ivkovićeva je rekla da je Srbiji potrebna podrška na predstojećem zasedanju Generalne skupštine Interpola, podsetivši da su zemlje članice Interpola prošle godine u Dubaiju, u oba kruga, odlučno odbile prijem takozvanog Kosova.

- Svi delegati su dovedeni u neprijatnu situaciju, jer se od njih očekuje da ponovo glasaju po istom pitanju posle samo 11 meseci. Politizacija Interpola se nastavlja i to svi zajedno moramo sprečiti. Eventualni prijem predstavljao bi opasan presedan - istakla je Popović Ivkovićeva.

Navela je da ponovni zahteva takozvanog Kosova predstavlja provokaciju i osvetu i upitala zašto Interpol krši međunarodno pravo i rezoluciju 1244 SB UN i politizuje ovu policijsku organizaciju.

- Da li Interpol preuzima nadležnosti Saveta bezbednosti UN? To je neprihvatljivo. Zato glasajte protiv kršenja međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i protiv politizacije i rušenja ugleda Interpola, kao profesionalne policijske organizacije - naglasila je Biljana Popović Ivković.

#Biljana Popović Ivković

'