AKTUELNO

Ambasada Srbije u Austriji pozvala je na svečanost sve građane Srbije koji žive i rade u toj zemlji.

Večeras je više od 120.000 Srba, koliko ih zvanično živi u Austriji, dobilo svoje udruženje u centru prestonice ove zemlje.

Prostorije ovog udruženja nalaze se na adresi Thaliastraße 87 u Beču, a ambasada Srbije u Austriji pozvala je na svečanost sve građane Srbije koji rade u toj zemlji.

Foto: Kurir

Otvaranju Udruženja Srba u Austriji prisustvovali su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i drugi.

Foto: Kurir

Otvaranje je počelo oko 19 časova tako što je dečiji hor izveo himne Srbije i Austrije.

Posebnu zahvalnost za prisustvo dobili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, gradonačelnik Novog Sada Milošu Vučeviću, predsednica opštine Savski venac Ireni Vujović, potpredsednik Skupštine Vojvodine Damiru Zobenici.

Foto: Kurir

Srđan Miljković, predsednik Srpskog prosvetnog i kulturnog društva "prosveta" iz Beča obratio se prisutnima.

Želimo zajednički da povedemo našu decu ka očuvanju srpskog nacionalnog identiteta - rekao je on.

Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji istakao je da je bitno i to što imaju podršku od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Već 1965. su Srbi u Austriju mogli da dođu bez viza, a već posle par decenija počela su da se nižu udruženja. I ovo udruženje je simbol jedinstva naroda Srbije u Austriji, a ono što je važno je da nas podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić - naveo je on.

Foto: Kurir

- Zahvalni smo što se Srbi drže ono što nam je ostavljeno u amanet od predaka - da samo sloga Srbina spašava. Okrenuti smo i našoj crkvi, koja ima osam vekova. Beč je za Srbe veoma važan grad, jer su Srbi tu postali ozbiljna zajednica. Pozivam vas da se ujedinite kako bi vas poštovali. Danas Srbija polako jača i može da pomogne dijaspori - rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Sve prisutne oduševio je i nastup klasične muzike.

#Beč

#Miloš Vučević

'