AKTUELNO

Nažalost, izbor Aljbina Kurtija produbljuje političku krizu između Albanaca i Srba na Kosovu jer je Kurti zagovornik “Velike Albanije” koja ili želi da Srbe tretira kao drugorazredne građane ili da ih protera, navedeno je u saopštenju za novinare šefa spoljnopolitičkog odbora AfD u nemačkom Bundestagu Armin-Paul Hampela.

- Srbi na KiM su pokazali nezapamćeno jedinstvo i velikom većinom izabrali kompromisne snage koje podržavaju opredeljenje Beograda za miran dijalog sa Albancima. Izborom ekstremiste Kurtija, preti novo ledeno doba koje će dodatno izolovati KiM i destabilizovati region još više - precirano je u saopštenju.

Hampel dodaje da kao i do sad “AfD ostaje pri zahtevu da se raspusti takozvano Kosovo kao neuspela nezavisna država”.

Ministar spoljnih poslova Mas, koji uporno zanemaruje Zapadni Balkan, trebalo bi da se postidi svog stranačkog prijatelja i člana nemačkog Bundestaga Stefana Švarcea, smatra dalje taj šef spoljnopolitičkog odbora AfD-a, “jer je pred izbore na Kosovu stao na stranu revizioniste Kurtija, dajući svojom posetom partijskoj konvenciji u Gnjilanu na značaju njihovom projektu ‘Velike Albanije’”.

- Sve to ukazuje na neusaglašenu spoljnu politiku velike koalicije (CDU/CSU i SPD) prema Balkanu, koja je i sama na izdisaju - zaključeno je u saopštenju.

#Kosovo

'