AKTUELNO

Vidimo da se Grenel uključio jako brzo: prvog dana je već obavio telefonske razgovore i sa Hašimom Tačijem i sa Aleksandrom Vučićem, a četiri dana kasnije dolazi u posetu. Očigledno je da se stvari i te kako ubrzavaju, kažu gosti "Pravca" na TV Pink 3.

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, u četvrtak stiže u Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Govoreći o ovom skorom „izlasku na teren“, Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu „Politika“ kaže da je Grenel stupio u akciju odmah po proglašenju rezultata vanrednih parlamentarnih izbora na KiM.

Ocenjuje da ga, pored dešavanja u Prištini, isto tako zanimaju i dešavanja u Beogradu, pa je to razlog zašto ćemo ga videti i u srpskoj prestonici.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ima posla za njega na Kosovu, budući da je dole stanje nedefinisano i sve je neizvesno. Očigledno je i da je pravi trenutak da se Grenel uključi u dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini – kaže Bilbija.

Nemanja Starović, spoljno politički komentator, ističe da je interesantno to što je prošlo tek četiri dana od izjave američkog predsednika o nameri da imenuje Grenela za svog specijalnog izaslanika.

- Vidimo da se Grenel uključio jako brzo: prvog dana je već obavio telefonske razgovore i sa Hašimom Tačijem i sa Aleksandrom Vučićem, a četiri dana kasnije dolazi u posetu. Očigledno je da se stvari i te kako ubrzavaju – kaže Starović. Podseća da je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Žosep Borel, budući šef evrospke diplomatije i naslednik Federike Mogerini, izjavio da će prva njegova poseta biti zapravo poseta Prištini, budući da situaciju u Srbiji vrlo dobro poznaje, a da kao ministar spoljnih poslova Španije, po prirodi stvari, nikada nije boravio u Prištini.

Foto: TV Pink Printscreen

- Stvari se ubrzavaju i ne možemo reći da Grenel već nije bio na neki način uključen u procese koji su u vezi sa pregovorima Beograda i Prištine. Podsećam da je još u decembru, prilikom privatne posete Hašima Tačija Berlinu, održani određeni sastanci, da je tokom neuspešnog aprilskog samita u Berlinu Grenel takođe učestvovao u tim razgovorima. Činjenica je da se radi o čoveku koji je od apsolutnog poverenja Donalda Trampa – kaže Starović za „Pravac“.

Pročitajte još: TRAMPOV SPECIJALNI IZASLANIK ZA KOSOVO U ČETVRTAK U SRBIJI! Prvo se sastaje sa Vučićem, a posle sa Tačijem

#Bojan Bilbija

#Emisija Pravac

#Nemanja Starović

'