AKTUELNO

Odluka Demokratske stranke da se ne odazove razgovorima vlasti i opozicije u parlamentu, 9. i 10. oktobra, uz posredovanje Evropskog parlamenta (EP), pokazatelj je orgomne neodgovornosti, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

- Nisam imala informaciju da je DS otkazala učešće. Žao mi je zbog toga. Svaki dogovor je moguć kada razgovarate sa odgovornim ljudima. Kada razgovarate da ljudima koji ne žele nešto da urade, beže od svake odgovornosti, ne žele da preuzmu odgovornost ni za šta, onda je svaki dogovor nemoguć - rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je dodala da će vladajuća većina razgovarati sa svima koji žele da preuzmu odgovornost.

- Odgovornost o tome kako izgleda naša zemlja, nije samo na vladi, predsedniku i vladajućoj većini, već na svim učensicima u parlamentarnom životu. Zato je opozicija važna. Ako opozicija ne želi da preuzme odgovornost, to je njihov problem - rekla je Brnabić.

Odgovarajući novinarima na isto pitanje, šef Delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici je podsetio da je evropski parlament u avgustu ponudio pomoć u posredovanju u dijalogu i da je ponuda EP tada naišla na dobru reakciju.

- Sutra će doći predstavnici EP i započeti međustranački dijalog u Skupštini. Radiće u narednim mesecima, radiće možda i posle izbora. Poziv je upućen svima da dođu i učestvuju u dijalogu. Ne mogu da sudim ko će učestvovati u dijalogu, a ko neće. EP dolazi ovde i oni će razgovarati sa svima - rekao je Fabrici.

Fabrici je naglasio da je stav EU da je parlament mesto gde treba da se gradi demokratija.

Upitan za očekivanja od dijaloga, on je rekao da je rano govoriti o tome, da treba pustiti da se dijalog odvija i onda će se, kaže, videti kako stvari stoje.

Razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima će se održati 9. i 10. oktobra, a sa srpskim političarima će, bez prisustva medija, razgovarati izaslanici EP Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, koji će posle svake od predviđene tri runde saopštavati šta je dogovoreno.

Demokratska stranka sinoć je saopštila da, odlukom Predsedništva partije, neće učestvovati u tim razgovorima.

#Ana Brnabić

#Demokratska stranka

'