AKTUELNO

Naš najvažniji zajednički politički cilj je mir na Balkanu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ukazao da u takvim okolnostima ekonomija može da raste, a ekonomska saradnja Srbije i Turske, istakao je, dramatično napreduje.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, drugoj po redu u protekle dve godine. Nakon svečanog dočeka, tet-a-tet sastanka dvojice predsednika i  druge sednice Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske, dvojica predsednika obratila su se novinarima.

Prethodno su razmenjeni potpisani ugovori i memorandumi.

Predsednik Srbije potom je izrazio zadovoljstvo zbog posete predsednika Erdogana.

- Nadam se da će neuporedivo češće dolaziti u našu zemlju, ne zbog jubileja diplomatskih odnosa, već i zbog toga što su rezultati njegove posete takvi da svaka podstakne saradnju, našu kulturnu razmenu i broj turista se uveća - kaže Vučić. Dodaje da je oko sat i po vremena razgovarao sa Erdoganom, te da je konstatovan značajan napredak u ekonomskoj saradnji.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Hteli smo milijardu evra razmene, a ove godine u prvih osam meseci veća je za 13 procenata u odnosu na 2018. godinu. To govori o dramatičnom usponu naše saradnje - kaže Vučić.

- Povećava se srpski uvoz, ali i srpski izvoz. Izvoz je povećan 7,8 puta i to vam govori šta smo sve uradili, a i uvoz je povećan – kazao je predseednik Vučić.

Kako je rekao, očekuje se napreredak stočarske proizvodnje u zemlji, a samim tim i povećan izvoz robe u Tursku.

- Zahvalni smo turskim invetitorima koji doalze, sedam farbika će biti otvoreno ovde kod nas. Od Kraguejvca i Leksovca do Vladičinog Hana nalaze se turske frime. To su sredine koje nisu urbane, zahvalni smo turskim investitorima koji su pomogli da se ova mesta razviju - kazao je predsednik Vučić.

Istakao je da Srbija i Turska imaju dobre odnose, uspostavljeno je veliko povrenje između ove dve zemlje, što će se značajno odraziti na kompletnu privredu.

Kako je rekao bilateralni odnosi su takođe jako dobri.

- Nadamo se da ćemo nasataviti tim putem. Radimo na infrastrukutnom povezivanju Balkana. Požega–Užice–Kotroman će biti jedan o puteva koje planiramo i to će nam otvoriti dve deonice puta prema Sarajevu, to bi nam približilo Bošnjake. Kada to sve budemo uradili, Srbija i region izgledaće mnogo drugačije. Mi smo finasiranje dogovorili – kazao je predsednik Vučić.

Još jedna tema razgovra je jačanje infrastrukutre. Kako je rekao najvažnija je deonica puta Novi Pazara-Tutin.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Radićemo nove puteve, Sjenica i Prijepolje takođe je u planu. Ljudi treba da znaju da mislimo na njih. Sa Turcima radimo prve stanove za pripadnike naše policije u Nišu i Vranju – kazao je on.

Predsednik Vučić je rekao da je zamolio predsednika Erdogana da sledeći put u Istanbulu poseti Osmanski arhiv, koji je uporedio sa srpskim.

- To je ogromno, i ne može da se poredi sa našim. U svim sferama društvenih života mnogo radimo, i očekujem bolju saranju. Moći ćemo da razgovarmo o svim važnim pitanjima, našim biznismenima moramo da kažemo da je Turska dobro mesto za ulaganje – istakao je presednik Vučić.

Na kraju obraćanja rekao je predsendiku Turske da se tokom brovka u Srbiji oseća kao kod kuće.

- Kralj Aleksandar je rekao da su Srbi sa Turcima sukobe završili, želimo da gradimo mir i dobre odnose. Siguran sam da ćemo kroz mir zajedno uraditi sve za dobrobit naših naroda – rekao je predsendik Vučić na kraju izlaganja.

Predsednik Turske pohvalio je predsednika Srbije zbog napretka koji je uspeo da ostvari kada je reč o ekonomskom napretku zemlje. Kaže da je sa njim imao plodne razgovore.

- Danas je potpisano 9 sporazuma i oni ukazuju na to koliko je plodan bio sastanak našeg Visokog saveta za saradnju. Za ovakvu efikasnost treba zahvaliti ministrima i nadamo se strateškim sastancima jednom godišnje, u Srbiji ili u Turskoj – kaže Erdogan. Izrazio je zadovoljstvo zbog ponovne posete Srbiji i ističe da je od velikog značaja obeležavanje jubileja, godišnjice diplomatskih odnosa. Na sastanku Visokog saveta, kako kaže, osvrnuli su se na urađeno, ali i na planove za budućnost. Jedna od tema bio je i region.

Kako kaže, saradnja Srbije i Turske dosegla je zavidan nivo, a na poslovnom forumu se nada novim investicionim aktivnostima i nastavku već postojećih.

- Hvala svima koji su ovome doprineli i hvala i mom dobrom prijatelju – kaže Erdogan.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić najavljuje da bi za godinu dana Srbija mogla da očekuje 300.000 noćenja turskih turista u Srbiji, a da se o ovome i o dolasku novih investitora moći govoriti samo kada je mir.

- Postoje predlozi da se napravi, pored trilaterale, kvadriterala, odnosno da ubacimo i Rusiju. Nama je od značaja razgovor sa BiH koja nam je najveći partner na Balkanu, ali i sa Turskom, velesilom – kaže Vučić. Dodaje da ljude ne zanimaju sukobi, već mir i bolja budućnost.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- To je jedini mogući put i zato sam zahvalan Erdoganu na angažmanu. Na ovaj način pokazuje kolika je Turska zemlja, a meni je zadovoljstvo što možemo da unapređujemo naše odnose, posebno u uslovima kada jedna iskra može da napravi haos u regionu – kaže Vučić.

Komentarišući stav Turske po pitanju KiM predsednik Vučić je rekao da je Srbija pre svega dobar domaćin koji želi da ugosti predsednika Erdogana i njegovu delegaciju, ali i da je sa njim otovreno razgovarao i na ovu temu.

- Mi da držimo pridike Turskoj ne želimo. Naši interesi su po pitanju KiM različiti, ali hvala što je predsednik Erdogan prihvatio svako moguće rešenje po ovom pitanju. Za nas, Srbe, važno je da se pokažemo kao dobri domaćini, i moramo da vodimo računa da ne uvredimo goste – kazao je predsednik Vučić.

Takođe, kazao je da je kompromisno rešenje sa Albancima daleko, i da je je to takođe bila tema dvojice predsednika. Vučić je takođe rekao da sada treba da se sačeka formiranje Vlade u Prištini, i da tek onda Beograd treba da vidi koji će biti sledeći koraci po pitanju ovog probelma.

- Čekaćemo formiranje Vlade u Prištini, i sa njima ćemo da pregovaramo. Znam da neće biti lako, ali znam da ću da nastavim da se nadam i da ću radim na kompromisnom rešenju. Ne poznajem nikoga ko je Amerikancima i drugim zapadnjacima izgovarao rečenice koje sam ja izgovarao, Nikada im niko nije govorio stvari onako kako sam im ja saoštavao. Oni su te odluke donosili u skraladu sa svojim interesima – kazao je predsednik Vučić komentarišući stav svetksih zvaničnika što se tiče dijaloga oko KiM. Predsednik Vučić je takođe istakao, da je predsednik Erdogan uvek bio spreman da sasluša i srpsku stranu.

- Razlikujemo se sa Turskom po pitanju KiM, ali se takođe i poštujemo. Erdogan pažljivo bira reči kada priča o Balkanu i ja sam mu na tome zahvalan. To radim i ja – kazao je on. Na kraju, dvojcia predsednika razmenilu su poštanske marke Srbije i Turske.

#Aleksandar Vučić

#Redžep Tajip Erdogan

'