AKTUELNO

Poseta predsednika Turske Srbiji biće prilika da se "podvuče crta", odnosno da se rezimira urađeno i ono što još nije završeno, da se naprave novi planovi i da se obeleži jubilej - 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija za "Novo jutro".

Interes srpske strane tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu jeste da razvijemo sve vidove ekonomske, privredne i trgovinske saradnje, čime se stvara i povoljna klima za razvoj bilateralnih političkih odnosa, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Podseća da Turska izrasta u regionalnu velesilu, a da na globalnom planu ima značajnu ulogu.

Kaže i da je Srbija sa svoje strane uradila sve što je mogla da odnosi dve zemlje napreduju.

- Od poslednje Erdoganove posete pokrenuto je šest novih fabrika turskih investitora. Sa Turskom imamo potpisano već više od 65 sporazuma, a i tokom ove posete biće potpisano desetak novih. Jedan od najznačajnijih koji je već potpisan jeste sporazum o slobodnoj trgovini sa proširenim obimom roba koje se nalaze na bescarinskom režimu – kaže Ljajić i nastavlja:

- Nemamo vizni režim sa Turskom, imamo direktne avio-linije, dobre političke odnose i sada je lopta u dvorištu privrednika koji treba da maksimalno iskoriste ove mogućnosti. Mi smo zemlja koja, u odnosu na sve zemlje bivše Jugoslavije, najviše izvozi u Tursku i značajno smo povećali izvoz prethodnih godina, a zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini – kaže ministar za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

U Srbiji, kako kaže, postoji oko 515 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici turski državljani, a 320 od ovog broja su male i veće trgovinske firme, kao i proizvodne kompanije.

- Ovo je jako važno za smanjenje nezaposlenosti, a posebno u najmanje razvijenim srpskim opštinama – kaže Ljajić.

Tokom Erdoganove posete, kako najavljuje, biće obeleženo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, a ovo je, prema njegovim rečima, ne samo jubilej, već i prilika da se podvuče crta, vidi dokle se stiglo u odnosima i šta još treba da se uradi.

- Početak izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo jako je važan, a mnogi su bili skeptični po ovom pitanju – kaže Ljajić. Dodaje da svaka investicija poboljšava kvalitet života ljudi, standard, ali i otvara političke i društvene perspektive, odnosno stvara povoljniju klimu za rešavanje političkih problema.

- Auto-put je projekat prijateljstva, kako ga je i sam Erdogan nazvao, a ja ga smatram jednim od najznačajnijih projekata u regionu i nadam se da je ovo samo početak u nizu drugih projekata između Srbije i Bosne i Hercegovine – kaže Ljajić za Pink, dodajući da će više prilike za razgovore o ovom i drugim projektima, biti na trilaterali Srbija-Bosna-Turska, koja će biti održana tokom Erdoganove posete.

On je rekao i da je sve više turskih turista koji dolaze u Srbiju, prošle godine bilo ih je 97.000. Turski turisti prošle godine su bili na drugom mestu po dolascima, a ove godine su među prve četiri države.

- Broj noćenja raste. Najveći broj dolazi u Beograd, ali sve više odlaze u unutrašnjost - zaključio je Ljajić.

#Novo jutro

#Rasim Ljajić

'