AKTUELNO

Izbori u južnoj srpskoj pokrajini pokazali su jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ubedljivom pobedom Srpske liste koja je trijumfovala sa dobijenih 98 odsto glasova. Bilo je očekivano da Haradinaj i Tači izgube na značaju, ali nije bio očekivan ovakav trijum Srpske liste.

Dragan Vujčić, novinar Večernjih novosti, rekao je da sami izbori na Kosovu nisu doneli iznenađenje, kao i da sada očekujemo da vidimo šta će biti dalje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja sam očekivao odličan rezultat, ali nisam očekivao 98 odsto glasova. Hoću da čestitam našim ljudima na Kosovu. Iskreno sam zadovoljan i srećan što smo ostvarili to jedinstvo 10 od 10 – rekao je Vujčić i dodao da ćemo imati uslove za jednu konzistentnu politiku koja se oslanja na Beograd.

Kako je on objasnio, dogodilo se prestrojavanje na političkoj sceni takozvane države Kosovo:

- Izbori su za Haradinajevu partiju jako loši, kao i za Tačijevu partiju koja je na trećem mestu, ali to se i očekivalo. Na političkoj sceni takozvane države Kosovo imamo sada dvojicu lidera koji su navodno neopterećeni ratnom prošlošću i koji su navodno neopterećeni kriminalom – rekao je Vujčić i dodao da mu to liči na projektovane ljude koji treba da privedu kraju dijalog sa Srbijom.

Ratko Femić, urednik političke rubrike u listu Kurir, rekao je da se očekivalo da Srpska lista ima veću podršku birača od ostalih srpskih lista, ali da niko nije očekivao da će imati apsolutnu podršku birača u južnoj srpskoj pokrajini.

Foto: TV Pink Printscreen

- Problem Kosova je međunarodni problem, a ovde smo imali Beograd koji je direktan učesnik tih pregovora i koji je imao saradnju sa Srpskom listom – rekao je Femić i dodao da je neophodno, kako bi Srbi opstali na Kosovu, da postoji kontakt sa zvaničnim Beogradom.

Prema njegovim rečima, biće interesantno da vidimo kako će se dogovoriti ko će biti budući premijer Kosova, te da brojke jesu važne, ali i da je važan ucenjivački potencijal.

#Izbori

#Kosovo

'