AKTUELNO

Rezultat Srpske liste na izborima na Kosovu i Metohiji pokazuje puno jedinstvo srpskog naroda i to će u narednom periodu biti snažan mehanizam na srpskoj strani da omogući opstanak Srbima na KiM, onemogući Prištinu da jednostranim potezima radi na štetu Srba i da se, u pregovorima, do rešenja dođe kompromisom, ocenjuje predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Ubedljiva pobeda Srpske liste na izborima je izuzetno dobra vest i dobar rezultat, istakao je Drecun.

-Srpski narod je shvatio svoju odgovornost za sopstveni opstanak na KiM i za događaje koji će uslediti nakon izbora, koji će odlučivati o konačnom statusu KiM - rekao je on za Tanjug.

Drecun je naveo da se na izborima pokazalo da je srpski narod jedinstven i da se opredelio za ono što je njegova država, Srbija, govorila da treba da uradi. Pokazalo se, kaže, puno jedinstvio srpsko naroda, njegovih političkih predstavnika, Srpske liste i Beograda i to će u narednom periodu biti izuzetno snažan mehanizam na srpskoj strani.

-Da omogući opstanak srpskom narodu na KiM, onemogući Prištinu, odnosno Albance, da jednostranim potezima rade na štetu srpskog naroda na KiM i da u pregovirma, za koje se veruje da će se dogoditi u narednom periodu, srpska strana bude jedinstvena, sa punim kapacitetom, da može da se izbori za rešenje koje neće predstavljati totalni gubiotak za nas, već će biti rezultat kompromisa - rekao je Drecun.

Komentarišući rezultate albanskih stranaka, Drecun je rekao da se, prema istraživanjima, može reći da su očekivani. Za njega je evidentno da je Ramuš Haradinaj agresivnom, ekstremnom politikom, politikom netrpeljivosti prema srpskom narodu, zatim taksama, doživeo krah i potpuni poraz, te je, kaže, vreme da on ode sa političke šcene i da se nađe na optužnicama specijalnog tužilaštva.

Drecun smatra i da Samoopredeljenje, koje je, prema prvim rezultatima izbora osvojilo najviše glasova, ne bi trebalo i da neće učestvovati u formiranju izvršne vlasti, jer se oni snažno protive nastavku razgovorima sa Beogradom, žele samo da razgovaraju sa predstavnicima Srba na KiM i zalažu se za "Veliku Albaniju". Ako bi oni bili u izvršnoj vlasti, onda tu ne bi bilo prostora ni za kakve dalje razgovore Beograda i Prištine, podvukao je Drecun.

-Mislim da će međunarodni činilac uticati da Samoopredeljenje, ipak, ostane u opoziciji, a da, možda, novu izvršnu vlast formiraju oni koji su spremni za nastavak razgovora, poput DPK Hašima Tačija i Kadrija Veseljija i eventualno DSK, uz, naravno neminovno učešće Srpske liste, koja je sada apsolutni, jedini predstavnik srpskog nadoa na KiM, a samim tim i države Srbije - rekao je Drecun.

#Milovan Drecun

'