AKTUELNO

Tokom jesenjeg zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS održanog u Marakešu, od 4. do 6. oktobra članovi srpske delegacije su aktivno uzeli učešće u debati posvećenoj Mediteranskom forumu.

Delegaciju Narodne skupštine Republike Srbije predvodila je, šefica delegacije, Stefana Miladinović, a u njenom sastavu su bili narodni poslanici Dušica Stojković, Vesna Marković i Branimir Jovanović.

Ovogodišnji Mediteranski forum okupio je više od 200 parlamentaraca iz 56 država članica OEBS-a i država partnera kao i brojne posmatrače i goste. Glavna tema jesenjeg zasedanja bila je ”Promocija bezbednosti u regionu Evro – Mediterana: Uloga OEBSa i njegovih partnera”.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Učesnicima su se na početku zasedanja pozdravnim govorom obratili, predsednik PS OEBS-a Georg Tserteli i predsednik Dom savetnika Kraljevine Maroko, Hakim Benhamah.

Parlamentarci država članica OEBS-a su tokom zasedanja raspravljali o ekonomskoj povezanosti zemalja Mediterana, klimatskim promenama i migracijama, saradnji afričkih zemalja sa regionom Mediterana i borbi protiv religijskog ekstremizma.

Šef stalne delegacije Stefana Miladinović, kao specijalni predstavnik PS OEBS za Digitalnu agendu, tokom zasedanja je ukazala na značaj procesa digitalizacije u savremenom društvu a posebno je naglasila njenu važnost u zemljama članicama OEBS-a.

- Digitalizacija nesumnjivo utiče na sve segmente života. Ona unosi kvalitativne promene u celinu svakog društva i utiče na jedan sasvim novi način delovanja i razmišljanja. Nažalost u pojedinim delovima sveta se zančaj digitalizacije još uvek potcenjuje uprkos naporima pojedinih faktora da podignu svest o njenoj važnosti. Usuđujem se da kažem da su korporativni sektor i sektor usluga otvoreniji po pitanju prihvatanja novih digitalnih rešenja. Na institucionalnom nivou, postoji svest o važnosti ovog procesa, međutim implementacija bi mogla biti brža - rekla je Stefana Miladinović.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Narodna poslanica Dušica Stojković je na panelu posvećenom klimatskim promenama predstavila napore Narodne skupštine Republike u pravcu usvajanja zakonodavnog okvira u ovoj oblasti.

"Klimatskih promena nije pošteđena nijedna oblast u svetu, mada neke trpe više od drugih. Srbija beleži sve više dana sa ektremno visokim temperaturama, manje padavina leti, opasnost od poplava i šumskih požara je sve veća, šumaje sve manje, a tražnja energije za hlađenje raste. Kao kandidata za ulazak u EU, Srbiju svakako očekuje dosta obaveza u ovoj oblasti. Usvajanjem Strategije o klimatskim promena, konačno je uspostavljen nacionalni strateški i politički okvir borbe protiv klimatskih promena u skladu sa međunarodnim obavezama Srbije i njenim ciljevima smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte – GHG.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Dosadašnje aktivnosti Srbije u procesima adaptacije na klimatske promene bile su primetne i nadamo se da će naš odgovor na njih, doprineti bržem i celishodnijem organizovanju sistema adaptacija.”.

Narodni poslanik Branimir Jovanović je učestvovao u radu ad hok Komiteta posvećenom borbi protiv terorizma.

- Jedan od naših zadataka treba da bude da donosimo zakone koji će uticati da se preseku putevi finansiranja terorističkih organizacija. Mi smo u Srbiji pre dve decenije imali loše iskustvo kada su naši građani na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije bili žrtve terorističkih napada. Zbog toga znamo koliko je važno da se borimo protiv terorizma - rekao je Branimir Jovanović.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

U okviru panela na temu ”Borba protiv religijske netrpeljivosti i diskriminacije zasnovane na religiji i verovanjima”, narodna poslanica Vesna Marković je upoznala učesnike panela sa tradicijom verske tolerancije u Republici Srbiji, ali i skrenula pažnju na nepoštovanje prava srpske zajednice u pojedinim zemljama jugoistočne Evrope na upotrebu ćiriličnog pisma kao i na problem uzurpacije imovine Srpske pravoslavne crkve.

- Ne možemo da govorimo o predrasudama prema pripadnicima samo jedne veroispovesti. Srbi u nekim nama susednim zemljama suočavaju se sa ozbiljnim kršenjem ljudskih prava. Mislim na pravo na jezik, pismo i veroispovest. Suočavamo se sa uzurpacijom imovine Srpske pravoslavne crkve. Mi smo želimo da se u tim zemljama primeni isti princip koji mi primenjujemo u svojoj zemlji prema pripadnicima naroda iz tih zemalja. Moramo negovati različitosti, jer multikulturalnost je najveća civilizacijska vrednost - rekla je Vesna Marković.

#Narodna skupština Republike Srbije

#parlament

'