AKTUELNO

Na Kosovu i Metohiji jutros u sedam sati otvorena su birališta na kojima može da glasa 1.972.466 birača, a od toga se 117.808 nalazi na biračkim spiskovima u deset opština u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi.

Prema broju stanovnika od 31. 12. 2018. na KiM živi oko 1.700.000, što ukazuje da brojka od 1.970.000 "ne štima", kaže Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije.

- Odštampano je 1.800.000 listića, i sve te brojke zajedno ne govore o pravom broju glasača - kaže Beriša i dodaje: "Do sada na kosovske izbore nije izlazilo više od 43 odsto glasača, pa je realno očekivati da će i danas izaći oko 720-730.000 glasača", kaže Beriša za Pink. Dodaje da očekuje da će ovi izbori proteći u miru i ističe da nema ukazatelja da će doći do incidenata.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako i dođe do incidenta, doći će unutar albanskih partija i na onim mestima gde albanske partije vode borbu – kaže on. Kaže i da je društvo na Kosovu jako podeljeno, te da nijedna albanska partija u predizbornoj kampanji nije imala aktivnosti u opštinama u kojima žive Srbi.

Ističe da Albanci imaju nameru da nova vlada, koja će danas biti izabrana, ne zavisi od Srpske liste.

Albanski lideri trude se da pokažu da se Aleksandar Vučić njih plaši, pa glume herojstvo pred svojim narodom, a sve zarad glasova na izborima, kaže Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa. Dodaje da je činjenica da pokušavaju da izbace Srpsku listu, što govori o tome da Albanci žele samo „poslušne Srbe“.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sami izbori u južnoj srpskoj pokrajini su lakrdija i nigde u svetu ne bi prošli izborne standarde, ipak, prošli bi za Radu Trajković, Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića koji bi na Kosovu rado učestvovali, ali su za bojkot izbora ovde, izbora koje nadgleda ceo svet – kaže Milovanović.

Dodaje da se nada da danas neće biti problema, ali da atmosfera zastrašivanja naroda izaziva strah.

#Demo Beriša

#Saša Milovanović

'