AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, a kako javljaju američki mediji, on bi trebalo da uporedo obavlja dve funkcije.

Grenelovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se u Berlinu sastao sa predsednikom tzv. Kosova Hašimom Tačijem, a za njega se zna da, kako mnogi kažu, ima istoriju neprijateljstva prema aktuelnim vlastima u Nemačkoj i EU.

Ovo je najdirektnije uključenje Bele kuće, odnosno predsednika Trampa, u rešavanje kosovskog pitanja, ocenjuje Zoran Milivojević, diplomata. Dodaje da je „na liniji“ Trampovo pismo iz decembra prošle godine, ali i kasnijih obraćanja za nacionalne praznike, kroz čestitke i slično, gde je izražavao želju da se direktno uključi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo znači da Tramp ima nameru da direktno učestvuje u ovim pregovorima i to na način koji podrazumeva njegovog direktnog portparola. To znači takođe da računaju da će posle sutrašnjih izbora na Kosovu pasti takse i da će se stvoriti uslovi za nastavak dijaloga – kaže Milivojević. Dodaje i da Bela kuća nastupa sa one pozicije koju je Tramp najavio i koju je administracija na neki način i promovisala prethodnih nekoliko meseci, a to je da o Kosovu treba razgovarati, da kompromis treba da dovede do rešenja, da se srpska pozicija uvažava i da se ovaj proces mora ubrzati.

- Očigledno je da Bela kuća ima u vidu i predizbornu kampanju i izbore koji predstoje u narednih godinu dana, a interes joj je da se ova priča završi u ovom predsedničkom mandatu. Samim tim, ovaj poen bi se uknjižio u predizbornu kampanju i spoljnopolitičku agendu sa kojom će Bela kuća ići na ove izbore – kaže Milivojević.

Dodaje da se Grenel pamti po radikalnim pristupima i ka Evropi, i ka Nemačkoj, da nastupa direktno, „bez ograda“ i američka strana će prevashodno delovati preko njega u pregovorima Beograd-Priština.

- Verujem da će biti arbitar kada je reč o stavu Amerike u budućim pregovorima, ukoliko se oni uopšte započnu – kaže Milivojević.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Zoran Milivojević

'